Dekor

Kaktus može da se kalemi i zimi

Kalemljenje kaktusa je prilično jednostavno, a najvažnije je imati dovoljno biljaka i strpljenja. Potrebno je za osnovu uzeti deblji, valjkasti kaktus, a za kalem tanji i okruglasti.

Najpogodnije vreme za kalemljenje je leto, međutim, može da se kalemi i zimi ukoliko kaktusi prezimljavaju u sobi, a ne u hladnoj prostoriji.

Treba imati na umu da kaktusi koji nemaju zimski san ne cvetaju. Tokom zime, od kraja oktobra do kraja marta treba da stoje na hladnom i suvom mestu koje je zaštićeno od mraza. U ovom periodu ih ne treba zalivati, da ne bi stvorili pupoljke. Ukoliko se kaktusi čuvaju u sobi, moraju da se zalivaju, ali neće cvetati.

Kalemljenju se najčešće pribegava kada se kaktus polomi ili poraste previše u visinu i deformiše se biljka.

Da bi kalemljenje uspelo, obe biljke, podloga i kalem, moraju da budu sasvim zdrave. Kaktus koji je podloga mora imati i dobro razvijen korenov sistem.

*PRVI NAČIN
Oštrim nožićem, skalpelom ili žiletom seče se trećina donjeg kaktusa koji će se koristiti kao podloga. Presečena površina mora biti glatka i čista. Zatim se pažljivo odsecaju ivice, tako da u srediti ostane mali kružić, ne manji od santimetra. Sa kaktusa koji je kalem seče se vrh visine dva-tri centimetra i u sredini pažljivo izdubi rupica kako bi mogla da se stavi na podlogu.

Ovo treba raditi brzo da biljke ne bi izgubile mnogo vlage. Osnovu i kalem treba spojiti i pritisnuti, ali da se ne ošteti nijedna biljka. Biljke se mogu spojiti kudeljnim ili pamučnim kanapom unakrst. Posle toga ih treba pokriti tankom, providnom plastičnom folijom koja će stajati slobodno da vazduh ulazi.

*DRUGI NAČIN
Vrh kaktusa koji je podloga i kalem mogu da se iseku koso i povežu kanapom unakrst.

Posle kalemljenja kaktusi treba da se drže na tamnom, suvom i toplom mestu. Rezultat kalemljenje će se videti nakon četiri do 10 dana, u zavisnosti od vrste. Ukoliko je uspelo i kaktusi su dobro srasli jedan uz drugi, kanap i biljku treba izneti na zastakljenu terasu.

Ukoliko nije, može da se pokuša ponovo.

(Novosti)