Zdravlje

Koliko je sladak vaš dan

Glavno „pogonsko“ gorivo za rad moždanih ćelija, šećer, ujedno je važan izvor energije i ne treba ga se odreći.

Ali nutricionisti upozoravaju da preterano konzumiranje slatkiša ili namirnica koje ga sadrže može da bude veoma opasno. Pa koliko onda smemo da „zasladimo dan“ a da ne ugrozimo zdravlje?

* Šećer se u organizmu odmah troši, a ukoliko se unese u prevelikoj dozi, pankreas počinje da proizvodi insulin kako bi smanjio nivo šećera u krvi. Taj mehanizam, međutim, stimuliše apetit i dovodi do toga da unosimo nove količine šećera i kalorija. I to nije jedini problem. Kada unosimo previše šećera, jetra počinje da proizvodi masti i holesterol!

* Glukozu sadržanu u šećeru mozak koristi kao „pogonsko gorivo“. A pošto mozak ne može da pravi zalihe, da bi se izbegao pad koncentracije, treba mu redovno dodavati novu količinu goriva.

* Ne preterujte ni sa hlebom i testeninama, jer i oni sadrže šećere. Ako dnevno konzumirate porciju testenina i 2-3 kriške hleba, nema problema. Ali ako prekoračite ovu dozu, onda obavezno smanjite količinu šećera kojim zaslađujete kafu, slatkiše i voća bogatog šećerom. Jedino tako uspećete da sačuvate liniju.

(Novosti)