ŽIVOT

KOMPLETAN VODIČ kroz skidanje različitih FLEKA sa odeće

Young woman in kitchen, coffee spilit on shirt

Nezgode se dešavaju, pa tako vrlo često završimo sa flekom na našem omiljenom odevnom komadu.

U takvim trenucima ne treba da očajavate i čupate kosu, već da preduzmete odgovarajuće mere da se fleka što efikasnije ukloni.

Osim što kvare izgled odeće, fleke i mrlje mogu i da unište tkaninu ukoliko se uklanjaju na pogrešan način.

U današenjm postu donosimo vam kompletan vodič kroz uklanjanje različitih fleka sa odeće.

Saveti pre delanja

Trenutno se na tržištu nalaze razna sredstva za čišćenje mrlja sa odeće u obliku tečnosti, pasta ili gelova, kao što su na primer (benzin za čišćenje, etil-alkohol, ultra-gel za čišćenje, varikina, sprej za skidanje fleka i dr.).

Obavezno je da se najpre dobro upoznate sa uputstvom koje se nalazi na svakom preparatu, bez obzira što je ovom prilikom uzeto iskustvo u praktičnoj primeni tih sredstava za čišćenje.

Ako imate pri ruci manje parče bele tkanine sa mrljama isprobajte dejstvo sredstava. Ili pak isprobajte dejstvo na manjim mrljama na materijalu, pa tek onda tretirajte veće mrlje na odevnom predmetu.

Određenu mrlju po pokušajte prvo da tretirate blažim sredstvom, pa tek onda jačim, jer inače jako sredstvo za čišćenje može u izvesnoj meri uticati da se mrlja još jače veže (hemijski) za tkaninu, i tako postane veoma teško otstranjiva pa čak i neodstranjiva.

Od priručnih sredstava za skidanje fleke treba da imate čistu krpu, četku, vatu i upijajući papir (ili salvetu).

Vodič kroz skidanje fleka

Alkohol – Mrlju od alkohola se čisti rastvorom deterdženta, sirćeta i vode, u odnosu (30 ml, 5 ml, 120 ml) tj. 6 : 1 : 24 čime tretirate mrlju, a potom treba da dobro isperete mlakom vodom.

Boja (farba) za kosu – Sa tkanine se fleka teško skida, jer se inače teško rastvara. Pokušajte sa limunskom kiselinom. Navlažite mesto i pospite limontusom, ili nakapajte svež limunov sok. Posle par minuta isperite mlakom vodom. Možete takođe pokušati da mrlju natopite vinskom kiselinom (sirćetom 12 %), sačekate 2-3 minuta i isperete vodom. Time ćete ublažiti vidljivost mrlje, ali je sigurno da je nećete odmah otstraniti zauvek. Daljim pranjem, sve će manje biti vidljiva.

Ako se radi o belim materijalima, iste tretirajte vodonik-peroksidom (hidrogen za kosu) – obično jačine 6% ili 9%, a potom isperite.

Ako koristite vodonik-peroksid za čišćenje mrlja sa obojenih materijala, smete koristiti samo 1% rastvora, dakle (1 gram vodonik-peroksida na 100 grama vode), i to radite veoma pažljivo. Natopite mesto oko mrlje, pa tek onda samu mrlju. Potom isperite vodom.

Blato – Fleke od blata se lako skidaju. Ostavite da se ostatak blata osuši. Potom iščetkajte tkaninu jačom četkom, a ostatke tragova isperite koristeći deterdžent za pranje i vodu.

Boja za pečate – Mrlje od boje za pečate su rastvorljive u benzinu i alkoholu. Slobodno, ako pri ruci imate, možete da pokušate i sa čistim benzinom za automobile.

Posle rastvaranja mrlje, fenom osušite materijal. Takođe možete pokušati i sa rastvorom glicerinskog sapuna i alkohola. Trtetirajte mrlju, pa isperite. Naravno, bolji efekat se postiže upotrebom čistog glicerina i alkohola, ali je čist glicerin često teško nabaviti, pa može poslužiti i glicerinski sapun.

Ako se mrlja ne odstrani na ovaj način, odstranićete je sa 3% vodonik-peroksida (3 gr vodonik-peroksida u 100 gr. vode), a kod obojenih i šarenih tkanina i pletiva je dozvoljeno samo 1% ovog sredstva.

Belance – Dok je sveža, mrlju operite mlakom vodom uz dodatak deterdženta (Merix …itd) ili tečnosti za pranje sudova (Feri …itd). Takođe, možete mrlju namazati čistim glicerinskim sapunom pa potom istrljamo kuhinjskom solju i na kraju isperemo polako alkoholom. Potom isprati tretirano mesto alkoholnim sirćetom.

Belo vino – Mrlju postavite pod mlaz mlake vode i uz dodatak deterdženta ili sapuna istrljajte i isperite mrlju. Ako je ne odstranite, očistiće je 70% alkohol. Nakon tretmana isprete vodom.

Crno vino – Kako skinuti fleke od crnog vina? Posetite OVAJ link i saznajte koji su to kroaci za skidanje fleka od crnog vina.

Čaj – Fleke od čaja se skidaju klasičnim deterdžentom (Merix, Duel … isl). Dok je fleka sveža, možete je oprati i ispod mlaza mlake vode uz dodatak sredstva za pranje sudova ili tečnog sapuna.

Žute mrlje od stajanja odeće – Ove mrlje javljaju se kod odeće koja stoji duže vreme nenošena i sklopljena.

Odeću operite deterdžentom na uobičajen način. Potom blagim rastvorom varikine ili hidrogena za kosu probajte da ih odstranite. Možete primeniti i sredstvo za otklanjanje rđe, ali u jačoj koncentraciji. Takođe, požutelo mesto možete potopiti u kiselo mleko gde treba da odstoji par sati, posle čega treba da dobro isperete odeću. Obično su ove mrlje jasno vidljive na svetlijim tkaninama, ali se uočavaju i na drugim bojama. Sa bojenim tkaninama morate biti jako obazrive prilikom upotrebe varikine i hidrogena za kosu.

Na sliča način uklanjaju se i žute fleke od znoja.

Guma za žvakanje – Teško su odstranjive. OStavite žvaku da se osuši, a potom je pažljivo istružite. Zatim, mesto obradite sredstvom za rastvaranje (tetrahlor-ugljenik). Takođe možete da pokušate da vrelom peglom preko pamučne krpe pritisnete mesto gde se nalazila žvaka, posle čega će se sama zalepiti za krpu, i lako ćete je ukloniti.

Trava – Mrlju tretirajte etil-alkoholom ili, ako nemate, čistom komovom rakijom. Zelene mrlje se uspešno mogu očistiti i benzinom za čišćenje. Bele materijale slobodno obradite 3%-nim rastvorom hidrogena za kosu. Ako imate mrlju na acetatnom ili pvc materijalo ne smete koristiti hidrogen.

Kakao – Mrlju tretirajte sredstvom za pranje i isperite toplom vodom. Takođe mrlju možete istrljati glicerinskim sapunom i isprati alkoholom ili slanom vodom.

Kafa – Dok je sveža, fleka od kafe treba odmah da se ispere pod mlazom vode uz dodatak sredstva za pranje. Mrlju možete nakvasiti i istrljati glicerinskim sapunom i isprati slanom vodom (rastvor soli i vode). Efikasnije ćete je očistiti ako ispiranje vršite alkoholom i vrelom vodom.

Stare mrlje natopite sapunicom glicerinskog sapuna, ostavite da prenoći, a potom dobro isperite slanom vodom. Na kraju možete upotrebiti etil-alkohol ili komovicu, ili hidrogen za kosu, ali veoma pažljivo. Stare mrlje se teško skidaju s materijala.

Krv – Svežu mrlju od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte 3%-nim rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu treba da budete jako obazrive ako tretirate obojene i šarene materijale. Najpre probajte sa 1%-nim rastvorom ovog sredstva.

Liker – Mrlju nasapunjajte i isperite mlakom vodom. U slučaju da je neodstranite, čistite je razblaženim alkoholom.

Masti i ulja – Mrlje od ulja ili masti drastično narušavaju estetski izgled odeće. Da bismo uspešno odstranili mrlju od masti ili ulja moramo to učiniti što pre, odmah nakon zaprljanja odeće

Sveže masne fleke treba da pospete talkom – puderom i ostavite da odstoje par sati. Potom talk sa naličja otresite, a ostatak iščetkajte čistom četkom. Umesto talk-pudera može poslužiti i čisto brašno.

Takođe, mrlju možete da pospete sapunskim praškom, prekrijete mesto upijajućim papirom i ostavite da odstoji 24h. Potom čistom četkom iščetkajte. Masne i uljane mrlje je lakše skinuti sa pamučnih nego sa sintetičkih materijala. Postupak po potrebi ponovite više puta, ako niste dobile željeni efekat.

Sa pamučnog materijala, skinućete masne i uljne mrlje sapunom i toplom vodom. Međutim kod PA, PES tj, kod sintetike, moraćete a koristite talk i razređivač. Masne mrlje se lakše odrstranjuju ako ih rastvorite u alkoholu, acetonu, terpentinu itd.

Međutim, najefikasniji su benzin za čišćenje i tetrahlor-ugljenik. Ako mrlju rastvarate benzinom za čišćenje, morate da pazite da se mrlja ne razlije na veću površinu i ostavi tamniju nijansu na materijalu. Zato u čašicu benzina rastvorite kašičicu kuhinjske soli, pa time namažite krug oko mrlje, a potom dobro iščetkajte.

Dakle, treba da suzite krug oko mrlje i tako je čistite. Nalakše ća vam biti da za čišćenje koristite tampone namočene u rastvarače. Nakon toga tretirano mesto brzo osušite fenom. Masne mrlje od ribljeg ulja se relativno lako skidaju. Mrlju dobro isperite sapunicom i vodom i dobro osušite.

Mašinsko ulje – Mrlju rastvorite u benzinu za čišćenje sa tetrahlor-ugljenikom. Morate brzo osušiti tretirano mesto. Potom dodatno istrljajte benzinom. Možete takođe koristiti ultra-gel ili sprej za čišćenje.

Mleko – Svežu mrlju odmah isperite toplom vodom. Staru mrlju morate najpre da odmastite odgovarajućim rastvaračem, a potom da isperete toplom vodom uz dodatak sredstva za pranje. Možete koristiti i benzin za čišćenje. Mrlje od pasterizovanog mleka, pavlake itd, čistite na isti način. Takođe možete koristiti i gel za čišćenje.

Parferm – Svežu mrlju od parfema isperite toplom vodom ili alkoholom. Pri tome je mrlju lakše skinuti sa sintetičkog nego sa prirodnog materijala. Ako se radi o pamuku, mrlju pospite sapunskim praškom i potom natopite alkoholom i ostavite da se osuši. Zatim dobro čistom četkom iščetkajte. Možete takođe glicerinskim sapunom utrljati mesto i dobro isprati toplom vodom. Zbog svoje prirode, mrlje od parfema se ipak teško odstranjuju s materijala pa je obavezno hemijsko čišćenje ako ne pomognu pomenuta sredstva.

Pasta za obuću – Prvo nožićem dobro ostružite koru. Ostatak pažljivo očistite benzinom. Svežu mrlju tretirajte mlakom vodom i sapunom, a potom ponovite trljanje i ispiranje alkoholom. Takođe i gel za čišćenje može skinuti mrlje ovog porekla.

Pivo – Fleka od piva se skida lako. Dok je još sveža, mrlju tretirajte i isperite rastvorom kuhinjske soli i vode (2 kašičice soli u 1 rakijsku čašicu vode). Takođe mrlje od piva mogu da se dstrane i toplom vodom i deterdžentom ili sapunom. Sa belih tkanina pivo možete skinuti rastvorom hidrogena za kosu (3%), a potom dobro isprati vodom.

Ipak, efikasnije je čišćenje ako mrlju natopimo vatom zamočenom u alkohol i to s lica i s naličja tkanine. Nakon toga mrlju pospite brašnom, ičšetkajte, pa isperite. Sintetičke materijale obavezno ispirajte toplom vodom i deterdžentom.

Pegla (požutela mesta – nagoretine) – Parče čistog platna umočite u rastvor vode i boraksa (u šolju vode razmutimo 1 kašičicu boraksa) i požutela mesta istrljajte više puta. Isperite čistom vodom, osušite i prepeglatjie. Ako nemate boraks pri ruci, možete požutelo mesto nakvasiti vodom, posuti kuhinjskom solju i izložiti sunčevim zracima. Kada se osuši, iščetkajte. U slučaju da ima nagorelih mesta (žute do braon nijanse) treba ih tretirati vodonik-peroksidom (hidrogenom za kosu). Bele materijale slobodno tretirajte 3 – 6 % -nim rastvorom ovog sredstva, dok obojene tkanine sa 1% -nim rastvorom.

Povraćka – Ostatke od povraćke očistite, a potom mesto istrljajte rastvorom sapuna i alkohola, i na kraju isperite vodom.

Rđa – Mrlje odnosno fleke očisite koristeći sredstva za odstranjivanje rđe. Takođe, ukloniće je i razblaženi rastvor amonijum hidroskida (< 10%-ni rastvor).

Svežu mrlju nakvasite i pospite limunskom kiselinom u prahu (limontus). Ostaviti da se natopi, a zatim dobro isperite. Vrući limunov sok takođe efikasno odstranjuje mrlje od rđe, a ako su stare, posipite ih solju i isperite čistom vodom.

Stare mrlje se teško skidaju.

Bele materijale perite sa 5-10%-nim rastvorom hlorovodonične kiseline (HCL), poznatije kao „sona kiselina“, a potom dobro isperite čistom vodom.

Treba biti pažljiv kod obojenih materijala. Ne smete vršiti obradu HCL-om jer rastvara celulozu.

Smola – Ove fleke se lako rastvaraju u tetrahlor-ugljeniku ili terpentinu. Nakon rastvaranja sledi ispiranje u benzinu. Takođe, rastvaranje smole se može obaviti i u acetonu, benzolu i sirćetnom etru. Međutim, materijale od acetata i PVC-a obrađujte jedino u benzinu.

Sosevi – Fleke operite mlakom vodom, a zatim obradite terpentinom i isperite. Efikasno ih otklanja i ultra-gel za čišćenje. Namažite fleke, ostavite da gel odstoji 2 sata, a potom isperite mlakom vodom.

Mastilo – Svežu fleku isperite rastvorom 2/3 vruće vode i 1/3 alkohola. Efikasno sredstvo za čišćenje svežih mrlja je limunska kiselina. Ako nemate pri ruci limontus, fleku istrljajte polovinom rasečenog limuna i isperite vodom. Možete pokušati i sa toplim rastvorom VIM-a, pa isperite alkoholom.

Stare fleke je teško u potpunosti ukloniti, jer iste nijansiraju i na obojenim materijalima. Mrlje od crvenog mastila se veoma teško odstranjuju pa je najbolje da ovaj posao poverite hemijskoj čistionici.

Hemijska olovka – Svežu fleku odmah istrljajte čistim alkoholom, a ispod materijala stavite upijajući papir. Staru mrlju nakvasite toplom vodom, pa nakapajte limunsku kiselinu (svež limunov sok ili limuntus). Tako ćete rastvoriti boju. Ostavite da odstoji 10-ak minuta, a potom isperite toplom vodom i rastvorom nekog deterdženta, pa isperimo opet.

Čađ – Usisajte ostatke čađi, a potom očistite mrlju alkoholom. Fleke ćete vrlo lako odstraniti ako ih posipete solju i nakon par minuta dobro iščetkate.

Čokolada – Koru ostružite, pa operite mesto rastvorom deterdženta. Bolji efekat čišćenja ćete postići ako nakon struganja kore fleku natopite benzinom i osušite fenom. Nakon toga dobro ičšetkajte. Takođe i alkohol uspešno čisti fleke od čokolade.

(mogujatosama.rs)