ŽIVOT

Konferencija Zdravlje žena Srbije

Povodom Meseca borbe protiv raka dojke, magazin Lepa & Srećna dao je svoj doprinos ovoj internacionalnoj kampanji

Pitanja “Što baš ja?” i “Zašto baš tebi da se dogodi?” prve su reakcije žene obolele od karcinoma dojke i njenih najbližih. Za lečenje svake takve pacijentkinje, koja prođe kompletan medicinski tretman, u Srbiji se potroši od 60.000 do 100.000 evra, a to je suma s kojom bi 40.000 mladih i zdravih žena moglo biti obuhvaćeno programom skrininga

Ovo su samo neki od podataka iznetih na konferenciji Zdravlje žena Srbije, koju su 24. oktobra , u hotelu Crowne Plaza, organizovali magazin Lepa & Srećna i kompanija Adria Media Magazine  sa ciljem da se pruži medijska podrška Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke.

Magazin Lepa & Srećna i kompanija Adria Media Magazine, koji posluju u okviru Adria Media Grupe, najveće medijske grupacije na Balkanu, nastoje da svojim društveno odgovornim delovanjem podignu svest žena o važnosti preventivnih pregleda i zaštite se od najtežih bolesti.

Poseban značaj konferenciji su dali eminentni stručnjaci među kojima je bila prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, koja je istakla značaj skrining programa kojima se u velikoj meri smanjuje mortalitet od raka dojke.

Prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, istakao je da je, prema podacima iz prošle godine, u svetu zabeleženo više od dva miliona novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke (tačnije 2.088.000), što je čak 11,6 odsto svih vrsta maligniteta.

Žaklina Milenković, glavna i odgovorna urednica magazina Lepa & Srećna, istakla je značaj medija u podizanju zdravstvene kulture.

Najnovija i najznačajnija saznanja iz oblasti reproduktivnog zdravlja, glavna pitanja prevencije raka dojke, kao i emocionalnog zdravlja žene bile su teme osnovnih panela na kojima su učestvovali i ostali  eminentni stručnjaci: prof. dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva, MediGroup, prof. dr Željko Miković, direktor GAK Narodni front, dr Snežana Bošnjaković, direktorka Centra za onkologiju i radiologiju u Kragujevcu, prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg i mnogi drugi.

Konferencija je realizovana uz podršku brenda VODAVODA, koji prepoznaje značaj edukacije za preventivu bolesti. Internista i nefrolog prof. dr Gordana Peković predstavila je rezultate Kliničke studije na 120 ispitanika koja je potvrdila da arteška prirodno mineralna topla VODAVODA ima višestruki značaj za zdravlje ljudskog organizma. VODAVODA je imala i svoj specijalni kutak gde su posetioci uz pomoć nutricioniste mogli da izračunaju svoj bazalni metabolizam i da dobiju savete o značaju pravilne ishrane i svakodnevne konzumacije prirodno tople vode. Institucionalni pokrovitelj konferencije bilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a prijatelji konferencije: Nectar, UNIQA osiguranje i AbelaPharm. „Uz podršku Ministarstva zdravlja Nectar kontinuirano radi na pomoći parovima koji žele a ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja. Renovirali smo zajedno odeljenje za VTO Gak Narodni front a sada, sa istim partnerom, nastavljamo saradnju. Od 1. novembra u dva doma zdravlja u Beogradu počinju sa radom savetovališta za vantelesnu oplodnju, a otvaramo i centar za vantelesnu oplodnju putem koje će građani moći da dobiju podršku stručnjaka”- rekla je Mina Tadić direktor korporativnih komunikacija. UNIQA osiguranje u mesecu borbe za zdravlje žena omogućava besplatan ultrazvučni pregled dojki svim ženama koje do 30. novembra zaključe privatno zdravstveno osiguranje. AbelaPharm predstavio je Tensilen – jedinstvenu kombinaciju SAMe i kompleksa vitamina B koji pomaže da se smanji napetost i poboljša raspoloženje.

Žaklina Milenković, glavna urednica magazina Lepa&Srećna pozdravlja sve prisutne goste

CASE STUDY brenda VODAVODA, Prof. dr Gordana Peković Peruničić, internista-nefrolog podelila je sa prisutnima veliki značaj tople vode za zdravlje

Dragana Bačanek – lice sa naslovne strane

Mina Tadić iz kompanije Nectar

Željko Jović- UNIQA osiguranje

Savršenu pauzu za ručak pripremila je Crown plaza

Nevena Nikolić – brend menadžer za Tensilen

Prof. dr Željko Miković i Ass. dr sc. med. Zorka Inić

Prof. dr Aleksandar Ljubić i Mina Tadić

Tensilen je pripremio poklone za sve paneliste

Tensilen- prijatelj projekta

VODAVODA kutak

(cosmopolitan.rs)