ŽIVOT

KORISNI SAVETI: Kako preživeti svekrvu i ostale rođake

Svako porodično okupljanje nosi sa sobom rizik da će vas neko neprimerenim pitanjem ili ponašanjem izvesti iz takta. Bitno je da budete spremni na takve situacije i da odreagujete kako treba.

Porodična okupljanja su „pravo vreme“ da neko od rođaka krene da se priseća vaših blamova iz prošlosti, da vas ispituje kada ćete se venčati i slično. Takva vrsta ljudi često nema jasnu predstavu o svom ponašanju i tvrde da iza njihovih primedbi i neumesnih pitanja stoji dobra namera… Ipak, realno je da na vas takva pitanja deluju kao da vam neko gura prst u oko, zbog toga je jako bitno da naučite kako da preživite i da se izvučete iz takvih situacija.

Škakljiva pitanja o ljubavnom životu

Ukoliko ste i dalje sami, nijedna opaska na vaš ljubavni život vam neće prijati. Iako se svi predstavljaju kao „dušebrižnici“ dok vas propituju kada ćete se venčati ili zašto još nemate dece, vam se to čini kao najgori atak na vašu ličnost. I nije čudo, jer su ovakva pitanja izuzetno lična i nije uredu da vam ih svako postavlja. Kako biste ućutkali sagovornika, najbolje je da unapred imate spremne odgovore na ova nametljiva pitanja. Na pitanje zašto ste sami odgovorite da imate toliko udvarača da još ne možete da se odlučite, a na pitanje „Kada ćete više da se uzmete?“ odgovorite da brak ubija ljubav…

Ti nikad nemaš vremena za nas!

Čim vas neko pita kada ćete opet da ga posetite, ili pominje to kako vas dugo nije bilo, želi da vam skrene pažnju da ste „sebični i da ne želite da odvojite vreme za druge“. Kod odgovaranja na ovakva pitanja pokušajte da budete što kraći, pozitivni i nasmejani. Ukoliko budete počeli da se pravdate,  članovi vaše porodice će samo imati još više materijala za napad. Mirnim tonom recite da nažalost ne uspevate da ih posećujete toliko često koliko biste želeli i odmah promenite temu.

Neugodni komentari o težini

Ukoliko vas nisu videli neko vreme, mnogi će odmah prokomentarisati to kako izgledate. Brojaće vam svaki kilogram, očima meriti širinu struka i butina i konstatovati da ste se ubucili od prošle jeseni, ili da ste pak toliko smršali da brinu da niste bolesni… Ovakvi komentari često padaju za stolom, tokom obroka. Neretko se dogodi da primete da ste nabacili višak kilograma baš u trenutku dok sipate drugu kašiku krompira u tanjir. Kako biste izbegli neprijatnu situaciju recite domaćinu da jednostavno ne možete da odolite ovoj, izvrsno spremljenoj hrani, i dodajte da se sasvim dobro osećate. Ukoliko pokažete da ste zadovoljni sobom, kritičari će biti nesrećni, jer nisu uspeli da vas izbace iz takta i više neće komentarisati.

Deca kao na drvetu da su ti rasla

Ne postoji osoba koja neće poludeti kada mu neko prebaci to kako je odgajao svoju decu. Ukoliko ovakva opaska stiže od svekrve ili tašte, ili će da sevnu varnice ili morate da budete mnogo tolerantni da ne napravite skandal. Čak i nevini promatrač shvatio bi kako ova primedba nije usmerena u pozitivnom kontekstu. Svaki takav komentar potvrdite i zatim od kritičara zatražite savet i dajte mu priliku da vam pokaže kako bi on postupao sa vašom decom. Uz osmeh poručite: „Živahni su i stalno zahtevaju pažnju, molim te, pošto sam ja u haosu, samo ih izvedi na pola sata, ako ti nije problem“. Tako će naučiti da ne treba da vas savetuju kako treba da vaspitavate svoju decu.

Pa i nisi baš neka kuvarica

Osim što vole da vam spočitavaju kako vaspitavate decu, rođaci vole i da vam zaviruju u lonac. Iako učtivi tokom večere, uz oduševljeno „Mmm, ukusno…“, često imaju da dodaju neku opasku. Ukoliko vidite da komentar nije dobronameran, recite nešto poput: “Ovo sam prvi put pravila, a vi ste prvi probali. Valjda ćete preživeti“.

Izvlačenje događaja iz prošlosti

Kec iz rukava svakog rođaka su događaji iz prošlosti. “Sećaš li se kako si se napio na sestričninom venčanju?” ili slične primedbe trebalo bi da budu duhovite, ali su zapravo smišljene kako biste osećali krivicu zbog svog neprimerenog ponašanja. U slučaju ovakvog napada, najbolja odbrana vlastita duhovitost. Uzmite čašu u ruku, namignite i dodajte: “Eh, da se sećam, to bi značilo da se nisam dovoljno napio”. Time ćete pokazati da vas nije sram zbog nečeg što je bilo pre mnogo godina, ali i daćete sagovorniku do znanja da nije izabrao pravu temu za započinjanje razgovora.

(Alo!, foto: profimedia)