Zdravlje

Kukuruz prija srcu, reguliše nivo šećera

Prijatnog ukusa, bogat vitaminima i mineralima, biljnim vlaknima, ugljenim hidratima i vodom, kukuruz je s razlogom jedna od najomiljenijih namirnica, posebno u letnjim mesecima.

Zrna kukuruza prava su riznica vitamina B grupe, C i E, kao i polizasićenih masnih kiselina koje regulišu nivo holesterola, blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem i istovremeno pospešuju rad organa za varenje. Osim toga, sadrže i skrob, proteine, šećer, askorbinsku kiselinu, kao i kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor. Redovno konzumiranje ove namirnice reguliše nivo šećera u krvi, blagotvorno deluje na funkcionisanje nervnog sistema, usporava starenje, pomaže u slučaju nesanice i depresije.

I u narodnoj medicini kukuruz zauzima važno mesto, a preporučuje se u slučaju bolesti jetre i žučne kese jer pospešuje eliminisanje štetnih materija iz organizma. Lekovita je i kukuruzna svila, jer obiluje fosfornom kiselinom, vitaminom K, taninom i enzimima. Čajevi od kukuruzne svile pospešuju izbacivanje peska iz bubrega.

(Novosti, foto: shutterstock)