Kuvanje

Kuvanje testenine: Najčešće greške

Međutim, da li je kuvate kako treba? Pročitajte savete uz pomoću kojih ćete spremiti bilo koju testeninu kao profesionalni kuvar.

1. Ne stavljajte so u vodu pre vrenja
Uglavnom stavljamo so čim stavimo vodu u posudu, dok je ona još hladna. Kako stručnjaci kažu to ne valja i najbolje je da se so stavlja kada voda provri, par sekundi pre stavljanja testenine. Na ovaj način će testenina bolje upiti so, pa neće biti potrebe za dodatnim soljenjem nakon posluživanja.

2. Stavljanje ulja u vodu je potpuno pogrešno
Verovatno ste mislili da dodavanjam ulja u vodu, testenina, a naročito špagete, neće biti lepljive. Ulje će napraviti samo masan sloj na špagetama zbog kojeg će se umaci ili sos koji ste napravili kliziti. Umesto toga, redovno mešajte testeninu i problem sa lepljivošću će biti rešen.

3. Korišćenje premale šerpe
Slobodno možete da uzmete najveću šerpu koju imate, jer će vam zaista ići u prilog, tj. testenini. Testenina se širi tokom kuvanja, pa joj je potrebno dosta mesta i dosta vode. Izbegavajte male šerpe i malo vode. Što više – to bolje.

4. Ne ispirajte testeninu nakon kuvanja
Retko se ovo radi, ali neke žene vole da isperu testeninu nakon kuvanja. Nemojte to da radite jer ćete na ovaj način skinuti sav skrob i ukus testenine koji su itekako potrebni, čak iako imate bogat preliv. Takođe ćete ukloniti predobru kremastu teksturu testenine.

5. Ne bacajte vodu u kojoj ste prethodno kuvali testeninu
Skrob je odličan za zgušnjavanje umaka, a ima ga najviše – u vodi u kojoj se kuva sama testenina. Profesionalni kuvari uvek ovu vode iskoriste za pravljenje umaka i različitih preliva da bi dobili savršenu teksturu i gustinu. Zaboravite na zapršku i brašno koje goji i nezdravo je.

Sada ste spremni za profesionalno kuvanje testenine!

(ženski magazin)