Ljubav & Seks

Leti „cvetaju“ tajne veze

SVAKA treća osoba tokom leta ima partnera o kojem nikome ne priča, pokazuju ankete britanskih i evropskih sociologa.

Čak 60 odsto žena je priznalo da u vrelim danima uživa u tajnoj vezi ili mašta o tome na romantičan način, dok muškarci ne otkrivaju identitet partnerke jer se plaše osude okoline pošto ona iz nekog razloga nije podobna. Stručnjaci zaključuju da su uzburkane strasti posledica toga što smo opušteniji i raspoloženiji za zabavu, pa su nam i kriterijumi niži nego inače.

– U osnovi svakog skrivanja emotivne veze nalazi se briga zbog reakcije okoline. Ključna su naša uverenja o tome šta drugi od nas očekuju, kao i to čijem mišljenju dajemo prednost. Može da se dogodi da od dva brata, jedan krije vezu sa starijom ženom uveren da je porodica ne odobrava, a drugi se „šepuri“ starijom partnerkom zato što ona za njegov krug prijatelja simboliše uspeh i glorifikuje ga u ulozi dobrog zavodnika – navodi Leonora Pavlica, klinički psiholog i sertifikovani konstruktivistički psihoterapeut.

Iza skrivanja partnera često se krije socijalni pritisak koji osoba ne može da podnese. Ako je žena obrazovana i okolina očekuje da pronađe partnera istog „kalibra“, a to se ne desi, ona će ga prećutati da bi izbegla osude.

– Onaj ko ne robuje ovakvom vrstom predrasude neće formirati takav scenario. Ako osobi nije važno obrazovanje i nije u detinjstvu dobijala poruke kako je to ono što izdiže čoveka u odnosu na druge, neće se ni povoditi ovom vrstom diskriminacije. Isto važi i za godine, nacionalnost i sva druga obeležja – tvrdi sagovornica „Života plus“ i objašnjava da i visoko obrazovanje žene može biti prepreka kod muškarca iz seoske sredine, koji misli da njegovi očekuju snaju koja će raditi u polju i odgajati decu.

Mnogim ženama je veza sa mlađim muškarcem u rangu trijumfa, dokaz da su i dalje poželjne kao njihove mlađe suparnice. Problem je kada predstava koju imamo o sebi nije usaglašena sa predstavom koju drugi imaju o nama.

– U psihologiji je ta neusaglašenost definisana kao stid. Naše ponašanje, koje nije u skladu sa onim što mislimo da okolina od nas očekuje, biće propraćeno emocijom stida. Kada zbog ponašanja naiđemo na neodobravanje nama važnih ljudi, osećamo veliku nelagodu. Skrivanjem partnera ne moramo da se suočimo sa tim neprijatnim osećajima, ali ni da preispitujemo naš izbor – ističe Leonora.

Studija američkih naučnika je pokazala da leti dolazi do najneverovatnijih spojeva, pa se tako izuzetno uspešne studentkinje „lepe“ za loše momke.

– Većini devojaka je izazov intimno druženje sa problematičnim dečkom i to doživljavaju kao vrhunac letnje opuštenosti. To im je ventil, odušak za nove obaveze koje ih od jeseni čekaju na fakultetu. Još je uzbudljivije kad kriju vezu, to pojačava adrenalin – objašnjava dr Majkl Kron, jedan od vođa studije.

Ipak, niko se ne oseća prijatno ako zna da ga kriju. Čak i da emocije ne planu, tajna veza može da sruši samopouzdanje i navede na pomisao da nismo dovoljno dobri, vredni poštovanja.

– Senzibilni ljudi umeju na taktičan i blag način da sa partnerom podele razloge skrivanja i svoje strahove, tako da to može da naiđe na dobar prijem i razumevanje. Ali, ima i onih koji ne vode dovoljno računa o potrebama i emocijama druge strane, pa se veza brzo završi – navodi Pavlica.

Čak i kada partneri ozvaniče vezu i izađu u javnost, ne znači da su prestali da se plaše osude okoline.

– Tek kada se drugačije postave prioriteti i prestane da se daje tolika važnost tuđem mišljenju, moguće je prihvatiti partnera sa svim manama i vrlinama. Ne zagovaram ideju da takve veze treba završiti, jer verujem u čovekov potencijal da se menja, to je osnova moje profesije – završava psihoterapeut.

BRAČNE AFERE

I BRAKOVI su leti u krizi, jer letnje avanture privlače i zauzete. Istraživanje u SAD je pokazalo da je najčešći razlog prevare razdvojenost partnera tokom odmora, pa je od 2.700 ispitanika gotovo polovina izjavila da zna ili sumnja da ih je partner prevario na letovanju. Zanimljivo je da je 10 odsto priznalo da je imalo tajnu vezu sa kolegom, jer su duže ostajali na poslu zbog obaveza i bili upućeni jedno na drugo.

KOMPLEKS VIŠE I NIŽE VREDNOSTI

SKRIVANjE partnera je uvek povezano sa kompleksima ili verovanjem da zaslužujemo nešto bolje. – Ili mislimo da manje vredimo pa ne možemo nikog boljeg da imamo. To su dva najčešća razloga skrivanja veze, nastala su kao posledica procesa socijalizacije, kada su poruke drugih bile presudne za izgradnju našeg identiteta. Bilo da smo odgajani na ideji da smo posebni (kompleks više vrednosti) ili da smo neadekvatni (kompleks niže vrednosti), partner koji se ne uklapa u očekivanja onog što zaslužujemo često je žrtva skrivanja od okoline – objašnjava Pavlica.

(Novosti)