Putovanja

Letovanje s partnerom krije brojne „zamke“

Na pomisao da će sa partnerom biti 24 sata tokom deset dana, jedni ne skidaju osmeh sa lica, dok se drugima diže kosa na glavi. Zajedničko letovanje, bilo ono prvo u vezi ili ko zna koje po redu, ima moć da nas zbliži, ali i udalji, pokaže sve pukotine u odnosu koje su se tokom godine stvarale.
Istraživanje britanskog portala Expedia pokazalo je da je za čak 80 odsto ispitanika prvo zajedničko letovanje prekretnica u odnosu jer su partnera upoznali i bolje nego kroz druženje sa prijateljima i rodbinom. Nije ni čudo, jer letovanje nisu samo romantični zalasci sunca na peščanoj plaži dok povetarac miluje naša zaljubljena lica.
Test počinje pre putovanja, prilikom dogovora o destinaciji. Nekad to ide lako, nekad se već na prvom koraku lome koplja. Čak i kada destinacija nije problematična, može vam smetati što vi sve organizujete, dok partner čeka da mu aranžman servirate sa mašnicom.
Ako to prebrodite, sledi samo putovanje tokom kog će se događati razne nepredviđene situacije. Zakasnićete na poslednji brodić koji vas vodi sa udaljene plaže, izgubićete ključeve od apartmana, ostati bez novca na polovini letovanja. Bićete gladni, izujedani od komaraca, izgorećete na suncu što je sve recept za ničim izazvane svađe sa partnerom.
Osim toga, brže ćete otkriti neke njegove osobine nego da se mesecima viđate u svom gradu. Videćete kako reaguje pod pritiskom, šta radi u neočekivanim situacijama, ume li da se raduje jednostavnim stvarima poput zalaska sunca ili se nikad ne smiruje.
Psihoterapeut Ivana Paunović primećuje da je ponekad teško uvideti celovitost nečije ličnosti, pa tako letovanje, slučajno ili namerno, bude test za kompatibilnost partnera.
– Letovanje može biti prilika da vidimo od čega je naša veza zaista sastavljena. Zajedničko vreme otvoriće vrata manama i vrlinama koje do sada možda nismo upoznali. Ovo nije samo test partnera, već i lični test. Možemo uvideti kako stojimo sa sposobnošću za stvaranje kompromisa, za otvaranje i uzajamnost – otkriva Paunovićeva.
Letovanje je test i kasnije tokom odnosa. Neretko, partneri koji su u dugogodišnjem braku tek na letovanju shvate da nešto ne štima u njihovom odnosu. Ne treba to da čudi jer tokom godine često nemaju vremena da se bave odnosom, već su u fokusu računi, obaveze oko dece. I zato neki na letovanju progledaju jer shvate da su se udaljili od partnera ili da je ovaj počeo da ih nervira.
– Svakodnevne obaveze kojima se više posvećujemo nego partneru olakšavaju održavanje veze na površnom nivou. Mnoge veze, i to ne samo one na početku, održavaju površan nivo odnosa, a zajednički odmor zahteva intenzivniji fokus na partnera. Hteli mi to ili ne, tada mogu isplivati mnoga nezadovoljstva koja partneri nisu videli ili prihvatili ranije. Ova situacija je izazov koji može imati različite krajeve – podseća Paunovićeva.
Da je zaista tako, potvrđuje jedno britansko istraživanje u kom je skoro polovina ispitanika priznala da je odlučila da ode na odmor u nadi da će spasiti svoj brak i ponovo se zaljubiti. Ali, umesto leptirića u stomaku, 15 odsto je shvatilo da nisu zaljubljeni. Isto toliko uopšte nije razgovaralo tokom odmora. Svaki deseti je rekao da je izbegavao partnera kako ne bi došlo do tenzija, a osam procenata se ranije vratilo kući. Čak 60 posto onih koji su mislili da će im letovanje pomoći da prebrode probleme, priznali su da nije uspelo, a svaki deseti otkrio je da je zajednički odmor ubrzao razvod. Ali, ako je za utehu, 36 posto je otkrilo da je letovanje spasilo njihov brak.
– Zajedničko letovanje je vreme kada se parovi više nego obično posvećuju jedno drugom. To im može pomoći da se bolje razumeju i povežu na dubljem nivou, ali i da jasnije uvide stvari koje su ostavljali po strani. Letovanje nije samo šansa za zbližavanje sa partnerom, već i sa problemima koje imamo jer od važnih tema ne možemo pobeći. Ukoliko se desi da po povratku osećamo veću distancu, i tada imamo šansu da popravimo odnos, a partnersko savetovanje može biti od velike pomoći – kaže psihoterapeut.
Osim savetovanja, pomoći će nam još nešto. Naša sagovornica objašnjava da loše utiske sa letovanja možemo nositi ukoliko smo na istom uvideli da je odnos manje kvalitetan nego što smo očekivali. Ali, treba imati u vidu da loš utisak ponekad stvaraju i naša prevelika očekivanja.
– Ukoliko od zajedničkog odmora očekujemo potpuno uživanje i rešenje svih nagomilanih problema, razočaraćemo se. Dakle, pred izazovom smo da naučimo da razlikujemo partnera koji nije odgovarajući od onog koji nije savršen. Možda zvuči jednostavno, ali to zahteva poznavanje sopstvene ličnosti, rad na sebi i odnosu. Traži kapacitet za uzajamnost, sposobnost za zaljubljivanje i ljubav. Tada je svaki dan mogućnost za izgradnju odnosa i uživanje u njemu – podseća Paunovićeva.
Najvažniji izazovi
Prema rečima psihoterapeuta Ivane Paunović, ovo su stvari koje bi trebalo da imate na umu ako planirate zajedničko letovanje sa partnerom.
* Verovatno će doći do svađe, ali od nas zavisi da li će ona biti korisna ili destruktivna.

* Suočićemo se sa izazovom da prihvatimo partnera kakav zaista jeste

* Biće više prilika za intimnije razgovore. Pitanje je koliko ih priželjkujemo ili od njih strepimo i zašto.

* Možemo jasnije videti da li se podudaramo u nama važnim pitanjima.

* Velike su šanse da oboje izađemo iz „zone komfora“. Pitanje je kako ćemo to posmatrati.

Antrfile
Kada je pravo vreme
Pravo vreme za prvo zajedničko letovanje zavisi od partnera. Naša sagovornica kaže da najbolji odgovor o spremnosti daju naredna pitanja, o kojima možemo u miru da razmislimo, umesto da čekamo da nas na odgovore natera život, stres i svađe.
– Koliko ste spremni da vidite ne samo pozitivno, već i ono negativno u partneru?
– Da li ste spremni da pokažete svoje mane, prihvatite nesavršenstvo obe strane i radite na onom što želite da poboljšate?
– Imate li dovoljno hrabrosti da se iskreno otvorite partneru, kako biste se bolje i kvalitetnije povezali?

(Novosti)