Putovanja

Mađarska rapsodija: Upoznajte Budimpeštu na malo drugačiji način

Budimpešta, prestonica Mađarske i dom jednog od najvećih muzičkih festivala, Szigeta, definitivno je razlog da na vikend pobegnete iz svoje uobičajene svakodnevice i zaplovite Dunavom u ritmu najlepših kompozicija Franca Lista.

U nastavku vas čekaju najlepše crtice uz pomoć kojih ćete da upoznate ovaj prelepi grad na malo drugačiji način.

#Insta hotspots
Budimpešta je puna znamenitosti, interesantnih građevina i šarenih uličica željnih pojavljivanja na vašem Instagram feedu.

Budapest eye

Budapest Eye omiljena je zabava turista i jedan od simbola mađarske prestonice. Vožnja na ovom točku nezaboravno je iskustvo za one hrabre, bez straha od visine, a košta tačno 2.500 forinti, što je oko 1.000 dinara.

Chain Bridge

Posebna lepota Lančanog mosta dodatno dolazi do izražaja noću, prilikom krstarenja Dunavom kada ste u prilici da vidite mađarsku prestonicu u punom sjaju, a u njegovoj blizini nalaze se i Parlament, Bazilika Svetog Stefana i Kraljevska palata što ga čini idealnim mestom i za jutarnju šetnju.

Margaret’s Isle

Vožnja bicikla kroz prelepe japanske vrtove i netaknutu prirodu ostrva Margaret je poput višečasovne meditacije. Diskonektujte se na trenutak i uživajte u zvucima prirode i prelepim pejzažima sa lekovitim dejstvom na dušu i telo.

Citadell

Citadela je stara budimska tvrđava i najviša tačka brda Gelert. Ovo mesto pružiće vam pogled na čitavu Budimpeštu, kao i na Kip slobode, podignut kao spomen oslobođenju u Drugom svetskom ratu, koji se takođe nalazi u okviru Citadele.

#Shop stop
Šoping centri su vrlo rasprostranjeni u Budimpešti i to sa obe strane Dunava. Preporučila bih WestEnd City Center u samom centru Pešte, sa velikim brojem radnji, modnih i beauty brendova. Ukoliko ste ljubitelj ekskluzivnije garderobe, onda je Fashion Street, nadomak reke, vaša destinacija. U srcu Budima pak nalazi se MOM Park tržni centar sa takođe raznovrsnom ponudom prodavnica.

Party time
Budimpešta je poznata po svom noćnom provodu, kao i barovima nastalim u urušenim zgradama. Jedan od najpoznatijih i turistima omiljenih je Szimpla Kert, smešten u blizini jevrejskog naselja u Pešti. Ovaj klub ponudiće vam iskustvo za pamćenje – od izbora hrane i pića, preko umetničkih radova, dekoracije, pa sve do muzike. Szimpla Kert prostor nudi obilje mogućnosti, dobru zabavu, umetničku energiju i definitivno nova iskustva. Obeležite ovo mesto na svojim mapama i bićete nam zahvalni!

ž

#Okusite Budimpeštu…
Doručak

Dan obavezno započnite tradicionalnim mađarskim doručkom pod nazivom langos. U pitanju je zapravo veliki uštipak sa dodacima koje možete sami izabrati. Čak i bez njih, ovo testo prženo u ulju poseduje omamljujući ukus, međutim ko može odoleti da ga ne začini sa malo dobrog sira, paradajza ili kobasice? Ovaj obrok, dostupan na uličnim kioscima širom grada, savršen je za turiste jer će ih održati sitim do kasnih večernjih sati, tj. do završetka obilaska znamenitosti grada.

Aperitiv

Mađarsku ne smete napustiti ukoliko niste probali palinku – voćno alkoholno piće, slično našoj rakiji. Jagoda, višnja, šljiva, malina, breskva i jabuka samo su neki od ukusa koje će vam ponuditi uvek nasmejani i prijatni konobari, ali ne dozvolite da vas prevari ova slatka kombinacija. Palinka, iako vrlo pitka, sadrži čak 50% (a često i više) alkohola u sebi, pa vam savetujemo da na vreme odredite svoj idealan broj čašica.

Ručak

Čorbasti gulaš je dobar način da se ugrejete tokom hladnih dana, ali i da uvidite razliku između srpske i mađarske verzije ovog poznatog jela. U Mađarskoj, čiji je ovo tradicionalni obrok, gulaš je poput supe s mesom i začinima, dok je na našem podneblju on nešto gušći, kuva se sa dosta povrća i služi uz krompir ili testeninu. Ipak, gulaš koji sam probala u Budimpešti imao je veoma zanimljiv ukus, a rekla bih da se on stvara mešavinom začina, poznatom samo Mađarima.

Desert

Mađari su poznati po svojim poslasticama poput doboš torte, štrudle s makom i samloi galuska ili sunđerastoj torti, međutim i pored njih ja nisam mogla da odolim nečemu već dobro poznatom – odžak kolaču. Njega takođe možete naći na uličnim trafikama širom grada, ali i u elitnim restoranima. Izbor ukusa je neograničen i verovatno raste iz dana u dan. Sem uobičajene vanile, čokolade i kokosa, sada se nude odžak kolači sa bombonicama, sladoledom, raznim prelivima i dodacima. Izaberite svoj omiljeni ukus i zasladite svoj dan!

Piše: Violeta Vasiljević

(Cosmopolitan)