Trudnoća

Majčinstvo u ranim 20-im donosi stres i niz prednosti: Od „devojčice“ do majke za 9 meseci

Imala je 20 godina kada je zatrudnela. O sebi je i dalje mislila kao o devojčici koja ima samo jednu obavezu – da polaže ispite. Bila je ušuškana u roditeljskom gnezdu, a sada je trebalo da svije svoje. Sa saznanjem da je trudna, srušio joj se svet.

Danas, deset godina kasnije, kada njena devojčica ide u treći, a sin u prvi razred, shvatila je da je srećna što je život izrežirao baš takvu priču. Obe trudnoće je fizički lako podnela, majka joj je pomagala oko dece, pre dve godine je završila fakultet, pre godinu se zaposlila. Zaboravila je one bolne dane u kojima je morala naglo da odraste, trenutke očaja dok su se njene vršnjakinje zabavljale, a ona brinula o bebinim grčevima i pelenama, usahle ambicije, planove o sasvim drugačijoj budućnosti. Sve je, kaže, došlo na svoje i sada može da se posveti sebi.

Devojka koja je svoju ispovest podelila na internetu, dobila je podršku pripadnica lepšeg pola, među kojima su bile i one koje su proživele sličan scenario. Iako se o majčinstvu u ranim dvadesetim ne govori uvek pozitivno, istraživanje sprovedeno na Harvardu je pokazalo da ima brojne prednosti. Na osnovu kvaliteta života, zdravstvenog stanja i stepena zadovoljstva, tim naučnika je zaključio da su žene, koje su prvi put rodile u tim godinama, zdravije i ispunjenije od onih koje se do četvrte decenije još nisu ostvarile kao majke.

Čak 72 posto ispitanica je odgovorilo da ne bi menjalo svoj život, iako je polovina od njih priznala da im je na početku bilo veoma teško i da im se činilo da prolaze kroz pakao. Psiholog Vesna Petrović kaže da je to razumljivo, jer većina mladih devojaka najpre doživi šok kada sazna za trudnoću, ali se vremenom pomiri sa tim i prihvati novi život.

– Ako izuzmemo mlade žene koje su zaista želele da rano postanu majke, sve burno reaguju na saznanje da su trudne. Pomisao da u njima raste biće za koje još nisu spremne ili da će morati da se udaju za dečka sa kojim možda nisu imale velike planove, već samo da se zabavljaju, izlaze, putuju i da će snovi o karijeri ostati samo to jer moraju da napuste školovanje – veliki je stres sa kojim malo koja devojka u početku može da se izbori. Situacija se menja tek kada prođe malo vremena, a one sagledaju i pozitivne strane – kaže Vesna.

Young Woman With Baby Working From Home
Young Woman With Baby Working From Home

Medicinski gledano, devojke koje rode do 25. godine su u velikoj prednosti u odnosu na starije prvorotke. Sve im je lakše, trudnoća i oporavak, a prirodni porođaj se gotovo podrazumeva. Organizam se brže obnavlja, bezbolnije podnose neprospavane noći. Petrovićeva podseća da uz mladost često ide i ludost, pa se tada obično ne razmišlja „previše“, devojke se manje plaše, to je prednost nepotpune zrelosti.

– Mlade trudnice su bezbrižnije i gotovo po pravilu se oslanjaju na majku ili svekrvu, o mnogim stvarima i problemima ne razmišljaju već sve rade rutinski. Beba ne sme da bude gladna i mokra, a sve drugo ih ne opterećuje, jer se u mladim godinama o svemu manje zna. Starije majke su daleko brižnije, jer su iskusnije, a time i opreznije – objašnjava sagovornica.

Pravi benefit ranog majčinstva se prepozna kada deca završe srednju školu, a one shvate da su još mlade. Tada mogu da se posvete sebi i nadoknade sve čega su u mladosti morale da se žrtvuju i odriču, jer nisu bile samo devojke već i majke. Petrovićeva kaže da se tada mnoge žene okreću karijeri, studijama, javljaju im se ambicije iz mladosti, a imaju vremena i prostora da ih ostvare. Istraživanje u Australiji je pokazalo da su takve žene produktivnije i uspešnije. Čak 80 posto ispitanica je izjavilo da je zadovoljno što su rano postale majke, jer se poslu posvećuju bez trudničkih i porodiljskih prekida, brige o tome ko će čuvati klince i dečjim bolestima, pa mogu da uživaju u poslu, hobiju, putovanjima, izlascima sa prijateljima.

– Žene se u četrdesetim godinama najbolje osećaju, imaju dovoljno iskustva i mudrosti, a još su mlade i mogu da žive punim plućima. Ako su im deca tada u srednjoj školi ili na fakultetu, daleko su bezbrižnije jer imaju manje obaveza oko njih. Tada mogu da se posvete sebi, grade karijeru, putuju same, sa partnerom ili prijateljicama, studiraju – kaže sagovornica.

Istina, u godinama kada su mnoge žene na vrhuncu karijere, one prvi put konkurišu za posao. To je stresno, ali i izazovno, jer sebe doživljavaju kao ličnost koje treba da se dokaže u novoj ulozi, a nije majčinska. Tu su i estetske prednosti, brže i lakše vraćaju devojački stas posle porođaja, jer se s godinama sve teže oslobađamo viška kilograma. Ako mlada žena posle prvog, odmah rodi i drugo dete, samo nekoliko meseci posle porođaja može biti vitka. A, zbog mladosti ima dovoljno energije za decu i za trening.

Petrovićeva kaže da mladi imaju i jači motiv, jer to doba prirodno želi što savršenije telo. I što je još važnije – prija im osećaj slobode od obaveza, kada ostave bebu i odu da vežbaju. Sat vremena odsustva od kuće je dovoljno da se „izmeste“ iz stvarnosti, svih obaveza i ponovo osete svoje i slobodne.

 

„Baka servis“ u punoj snazi
Velika prednost ranog majčinstva je činjenica da je „baka servis“  veliki oslonac i podrška, jer su bake još vitalne. Kada majke pređu tridesetu, iskusnije su, deca su veća i ne treba im pomoć, a i roditelji su sve stariji i manje sposobni za to.
– Gde je mlada mama, tu je mlada i baka, a one su važne za negu i odgajanje dece jer niko nije toliko brižan. Zato je važno da se ostvare kao bake dok su zdrave, vitalne i u mogućnosti da pruže podršku – kaže sagovornica.

 

(novosti)