Zdravlje

MEDONOSNA ŽUTIKA ILI ŠIMŠIRIKA: Čisti jetru, pomaže rad bubrega

Od davnina cenjena zbog izuzetne lekovitosti, biljka žutika (Berberis vulgaris) se u narodnoj medicini najčešće koristi za lečenje jetre i žučne kese.

Potiče iz Severne Afrike i umerenih područja Azije. Zovu je i šimširka, turska loza, babkovina. Danas je rasprostranjena na svim osunčanim i stenovitim prostorima do 1.200 metara nadmorske visine. Zbog lepote žutih cvetova koji se javljaju u maju i junu, sadi se i kao ukrasna biljka.

Raste kao listopadni razgranati trnoviti žbun visine do tri metra. Cveta u obliku visećih grozdova, a plod ima oblik duguljaste crvene bobice kiselkastog ukusa, u čijem središtu se nalaze dve do tri semenke. Žutika je i medonosna biljka koju pčele obožavaju, a „proizveden“ med je prijatnog mirisa i ukusa, žute boje.

Lekovito lišće žutike sakuplja se u vreme cvetanja, crvene bobice se beru u avgustu i septembru, a kora stabljike i korena se prikuplja u kasnu jesen ili u rano proleće. Bobice bez peteljki se suše na suncu ili „čistom“ vazduhu. Ako je vreme vlažno, suše se u umereno zagrejanoj rerni. Nakon sušenja i dalje treba da zadrže prirodnu crvenu boju.

Kora se guli sa mladih grana i korena i takođe suši bilo u hladu, bilo na suncu. Najbolje se prosuši nanizana na konac u hladu. Osim za lekovite svrhe kora se koristi i za dobijanje žute boje za bojenje vune, lana i kože. Drvo se koristi za izradu čačkalica.

Kora korena sadrži niz alkaloida, među kojima su najvažniji berberin, berbamin, oksiakantin i oksiakantin-vinetin. Sadrži i druge delotvorne materije kao što su palmatin, jatrorizin, kolumbanin, šećer, skrob, hemiceluloza.

Berberin je značajan jer deluje antibakterijski i efikasno uništava helikobakter pilori, uzročnika gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Zbog ovog sastojka žutika se pokazala delotvornom i u lečenju upale sluznice usta do koje često dovodi kandida albikans. Pospešuje i izlučivanje žuči, otklanja žuticu, otok i ostale bolesti jetre, a pomaže i kod upale žučne kese koja se manifestuje jakim bolovima u leđima. Ukoliko je žučna kesa odstranjena, stimuliše varenje. Takođe, poboljšava krvotok i snižava krvni pritisak. Žutika se preporučuje i kod dijareje, a primećeno je i da utiče na bolji rad bubrega. Eliminiše bolno zadržavanje urina i bolove u mokraćnim kanalima. Pomaže i kod dugotrajnog i prekomernog uzimanja lekova i alkohola, a koristi se i u borbi protiv prehlade i često prateće groznice.

Bugarska istraživanja su pokazala da je žutika, zbog zavidnih količina berberina, delotvorna i u lečenju rana, ekcema, psorijaze, reumatizma, natečenih očiju.

Iako ima širok dijapazon lečenja, preparate žutike ne treba koristiti duže od šest nedelja. Nije preporučljiva za trudnice i dojilje, kao ni u lečenju trovanja hranom ili hronične žgaravice. Ako se koristi kao antibakterijsko sredstvo, u isto vreme ne treba uzimati vitamin B6 i aminokiselinu L-histinid, jer ovi preparati sprečavaju njeno delovanje.

ČAJ OD KORE KORENA

Ovaj lekovit napitak može da se koristi samo po preporuci lekara a priprema se tako što se kašičica osušene kore korena kratko prokuva u 2 dl vode. Sadržaj se zatim ostavi da odstoji 5 minuta, procedi i pije bez šećera u gutljajima, najviše 2 šoljice dnevno. Na isti način priprema se i čaj od osušenog lišća žutike.

(Novosti)