Psihologija

Mistični svet snova

Imate li snove? Imate li noćne more? Jesu li stvarni? Razmislite o njihovoj stvarnosti na minutu. U svetu imamo neko zbunjeno stanje i razmišljanje o snovima, noćnim morama i njihovoj stvarnosti. Kada smo budni kažemo da oni nisu stvarni, ali dok spavamo oni su itekako živi .

Radi se o dve stvarnosti. Naš fizički, vanjski svet doživljavamo i karakterišemo kao stvaran svet jer smo tada budni i proživljavamo različite situacije. Naš san ili unutrašnji svet  je stvaran dok spavamo, na taj način fizički mi ulazimo u svet snova. Kada napustite svet snova, vi svoj fokus premeštate iz jedne stvarnosti u drugu. Vi, vaš fokus pažnje, tj. duša, je premeštena iz svog unutaršnjeg sveta u vaš vanjski svet avantura.

Razlika izmedju pustolovine i sna je znati reći „da“ izazovu. Paulo Coelho

Prisećajući se na te prividno malene misli, pamtim snove poput nove i mistične pustolovine.  Svake noći, sa osmehom na licu  uz smirujući roditeljski glas dok priča priču, utonula bih u san i pružila ruku nekom drugom svetu.

Odrastajući, taj svet odrasta poput nas. Sada, većina nas je svesna da je taj svet izuzetno neistražen i da će svako svoje snove svrstati poput određenih kategorija. Neko će vam o snovima pričati poput naučnika koji čini sve kako bi što dublje proučio faze sna i naše sposobnosti u njima, dok će vam neko drugi odmahnuti rukom i reći da se ne zamlaćujete takvim glupostima, neko treći u snovima videće budućnost… Susrešćete se sa šarenolikim mističnim objašnjenima o snovima, na vama je da svoje mišljenje iskreirate.

Moji snovi postali su jedni od mojih najdražih prijatelja. Poput saveznika i vodiča oni su naš neistražen um. Dete naših misli sakupljene godinama, menjaju se poput nas samih. Ono odrasta i kroji veličanstven svet poput onog kojeg živimo.

Ukoliko je za vas izazov samo prisećanje snova nemojte se previše upirati. Zamislite svoj život snova poput odnosa sa drugim delom sebe. Upoznavajući sebe i svoje snove, vremenom taj odnos će se nadograđivati.

Načini kako bi unapredili prisećanje snova

1. Pišite svoje snove

Najbolje vreme u kojem se prisećate svojih snova je 90 sekundi nakon što ste se probudili. Napišite svoje snove odmah nakon što ste se probudili. Ukoliko propustite to uraditi ili nemate vremena, napišite ključne reči ili temu sna pa taj isti san ponavljajte u sebi dok obavljate aktivnosti koje su vas sprečile da to zapišete u datom momentu. Ukoliko vam se desi da zapamtite samo jedan deo sna, bilo da je to jedna slika, jedan osećaj pa čak i jedna misao, zapište je jer preispitivanjem sebe. Ukoliko se setite jedne scene, pitajte sebe šta se dogodilo pre tog događaja, kako ste se osećali i slično, to će pokrenuti tok vašeg pamćenja. Ukoliko vam se odmah ne pokrenu sećanja za određene snove, vremenom vežbom hoće.

2. Usmerite fokus na svoje namere

Ukoliko svoj fokus usmerite na svoje namere one će vremenom sve više rasti. Kada vaša namera postane da upamtite svoje snove, kao rezultat toga sećanje snova će se početi proširivati. Postoji mnogo načina kako bi zadržali svoj fokus.  Do sada najučinkovitiji su takozvane afirmacije. Afirmacije možete izgovarati pre spavanja, možete koristiti neke od primera koje su navedeni ili sami osmišljavati one koje vam odgovaraju.

Afirmacije poput, ja sam sanjar, sećam se svojih snova, sećam se svojih snova i detalja u njima, moji snovi su tu da mi pomognu, snovi će mi otkriti elemente života koje sam spreman videti i nositi se sa njima, itd.  Osim afirmacija, ako meditirate uključite vizualizaciju u svoju meditaciju. Ukoliko ne razmišljate o tome na bilo koji od ovih načina, krajnje je vreme za početak.

3. Znajte da ste sigurni

Jedan od razloga zašto snovi mogu biti teški za zapamtiti je zbog nesvesnog otpora prema onome što bi mogli otkriti o sebi. Ako je to slučaj, možete se podsetiti da se ništa ne pojavljuje u vašem umu ili životu, a  da se vi ne može nositi sa tim.

4. Podelite svoje snove

Podelite svoje snove sa nekim u koga imate poverenja. Deleći snove, bilo verbalno ili ih zapisujete, vi sebi pružate priznanje da imate poverenja  u taj deo sebe i svoje snove. Kada verujete, vi negujete stvari u sebi, kada negujete stvari u sebi vi te stvari manifestujete.

5. Budite se prirodno

Kada ste u prilici, izaberite prirodno buđenje pre nego buđenje uz zvuk alarma. To izuzetno poboljšava kvalitet sna kao i prisećanje. Ako ne možete živeti bez budilnika, iskoristite slobodno vreme. Najbolje vreme za praksu sećanja snova je kada se telo probudi na njegov prirodan sat. Tada možete povećati priliku kako bi se bolje prisetili snova. Takođe, možete pokušati sa produženim dremanjem. Tokom dremanja duže od 20 minuta, mozak ulazi u REM fazu sna, fazu kada sanjamo. Iskoristite ovo vreme kako bi se bolje prisetili snova.

Zapamtite, ako ikada zaboravite na sebe, snovi na to neće zaboraviti.

(dohvatizvezde.com)