Nega & Lepota

Mnogi misle da imaju isto značenje: Koja je razlika između botoksa i filera?

Živimo u eri u kojoj je estetska medicina dostigla svoj vrhunac, a svaka dama mašta o “ispeglanim” borama i savršenom tonusu lica…

Ne krivimo vas ako ste do sada mislili da je u pitanju slična ili čak ista stvar – jer niste jedini. Neki spominju korišćenje botoksa, neki filera, a njihov cilj je ulepšavanje i pre svega – podmlađivanje. Pored toga, druga zajednička stvar im je što se ubrizgavaju ispod kože uz pomoć igle. Ali, želimo da vam razjasnimo na najjednostavniji način šta su oba beauty saradnika:

– Botoks je inače ime brenda koji proizvodi ovaj lek, a njegovo pravo ime je botulinum toxin. On se koristi za opuštanje facijalnh mišića koji izazivaju linije i bore. Drugi brendovi su Dysport i Xeomin, ali je Botox najpopularniji – zbog čega se cela klasa ovog leka tako i naziva.

– Fileri već po svom imenu mogu otkriti svoju funkciju “fill in” znači popuniti,  a u ovom slučaju popunjavaju linije i delove lica koji su “utonuli” zbog gubitka mišićnog tonusa u licu. Postoji nekoliko tipova filera, poput onih sa hijaluronskom kiselinom (Resylane, Juvederm, Belotero) i kalcijumom (Radiesse). Prema delu lica koji želite da “popravite” i dubini bora, vaš dermatolog ili estetičar će odlučiti koji je najbolji za vas.

Kako da znate koji da odaberete? Vrlo jednostavno: ukoliko se bore stvaraju sa facijalnim ekspresijama, poput linija između obrva ili na čelu, onda je botoks najbolji izbor. Sa druge strane, ako su statične i vidljive i kada vam je lice opušteno, onda je potrebno da povratite volumen za šta su najbolji fileri.

Nadamo se da smo vam pomogli!

(Ženskimagazin.rs)