Moda

Moderan i ležeran skandinavski stil

Naravno, uobičajeni skandinavski stil u odeći se odnosi na pletene džempere, kardigane i rukavice sa pahuljicama, irvasima i dijamantima – jer su to pre svega motivi etničke odeće naroda Finske, Švedske i Norveške.

Pleteni odevni komadi i krzna postala su osnova garderobera stanovnika u Skandinaviji, kroz istoriju zbog oštre klime. Zima u Skandinaviji je hladna, vetrovita i duga. Poznato je da je skandinavski stil odeće nastao u severnoj Evropi u 16. veku.

Potom je skandinavska odeća pretrpela značajne izmene i dopune u sadašnjosti, ali su lepe pletene stvari sa ukrasima stekle popularnost širom sveta. Modne aluzije na folklor skandinavskih motiva pojavio se u kolekcijama Dolce & Gabbana, Jean Paul Gaultier, itd.

zenski-magazin-moda-stil-moderan-skandinavski-stil-1 (5)

Kako da se oblačite u skandinavskom stilu?

Idealno vreme da stvorite izgled u skandinavskom stilu jesu jesen i zima.

Džemperi sa irvasima, pahuljama obično su popularni tokom novogodišnjih praznika, ali ih možete nositi tokom zime, kada praznici prođu. Samo imajte na umu da je takav džemper ili kardigan sam po sebi već fokus vašeg izgleda, tako da je najbolje da mu dozvolite da igra glavnu ulogu, a druge stvari izaberite u neutralnim tonovima.

Pipi Duga Čarapa

Još jedan lep element skandinavskog stila su čarape i grejači za noge. Ukrašena sa horizontalnim obrascima, one daju izgled dečije naivnosti i nesigurnosti. Međutim, ova odeća najbolje pristaje mladim ženama sa vitkom figurom, u suprotnom postoji rizik da se naglase obline krivudavim oblikom.

zenski-magazin-moda-stil-moderan-skandinavski-stil-1 (8)

Glavna stvar – udobnost

Kada kreirate outfit u skandinavskom stilu možete da zaboravite na neprijatne visoke potpetice i uske jakne sa krutom formom. Odaberite mekane kardigane, džempere, ravne cipele ili čizme.

Čini se da je glavni zadatak odeće u skandinavskom stilu – zadržavanje toplote. Krzno, vuna, koža i antilop su prirodni materijali koji su tradicionalno centralni deo skandinavskog stila odeće. Prvo, oni čine odeća bude tako udobna i topla, što je važno tokom hladne zime.

Skandinavski stilu se razvijao tokom vremena. U poslednjih nekoliko godina, sve češće to znači minimalizam, crno-belo i opuštena elegancija. Novi skandinavski stil se naziva fenomenom i može se uporediti sa pariskim šikom.

(ŽenskiMagazin)