Muškarci

MUŠKARCI: Sprečite mamurluk

Najbolji lek protiv mamurluka je da se uzdržite od alkohola, zvuči šaljivo, ali je tačno. Ipak, teško je ne uživati u danima praznika, a uprkos mnoštvu narodnih recepata protiv mamurluka, lekari tvrde da pravog leka nema.

Ali, postoje načini da ublažite vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, preosetljivost na svetlo i zvuke, malaksalost, nervozu i ubrzani rad srca zbog preterivanja u piću.

PRE

Ne pijte na prazan stomak, najbolje je da pojedete obrok koji sadrži ugljene hidrate, poput paste i pirinča ili masti. Hrana će usporiti apsorpciju alkohola. Kad se zasitite, pijte polako.

Mnoge simptome mamurluka izaziva dehidratacija, pa između svake čašice alkoholnog pića, popijte čašu vode ili soka. Gazirana pića ne dolaze u obzir jer ubrzavaju apsorpciju alkohola. Pre nego što odete u krevet, popijte što više vode i držite čašu pored kreveta, pošto ćete verovatno buditi žedni u toku noći.
POSLE

Ako se ujutru probudite sa užasnom glavoboljom, verovatno niste primenili prethodne savete. Zaboravite na onu narodnu „klin se klinom izbija“ jer će to samo da odloži simptome, već odmah počnite sa detoksikacijom. Telo je izgubilo mnogo tečnosti i pijte mnogo vode da biste to nadoknadili. Protiv glavobolje će pomoći lekovi, ali izbegavajte one koji sadrže acetaminofen, jer u kombinaciji sa alkoholom, kog verovatno još ima u vašoj krvi, može da ošteti jetru. Stomak će smiriti čorba od povrća, a vitamine ćete nadoknaditi ceđenim sokovima. Ne preterujte sa aktivnostima tog dana, već se odmarajte. Ako ste prethodne noći baš preterali sa pićem, lekari savetuju da do sledeće seanse sačekate najmanje 48 sati da bi se telo oporavilo.

(Novosti)