Top forma

Najbolje je vežbati ujutru

DA bi telo imalo dovoljno energije da izdrži sve dnevne obaveze, od velike pomoći može da bude navika da se ujutru vežba.

Osim toga, stručnjaci za fitnes tvrde da jutarnji trening doprinosi bržem sagorevanju kalorija, odnosno podstiče metabolizam, a to praktično znači eliminaciju viška kilograma.

I to nisu sve dobrobiti. Vežbanje na početku dana povećava količinu kiseonika u plućima, poboljšava koncentraciju i efikasnost u radu.

Za najbolje efekte savet je da se vežbama oblikuju noge, stomak i leđa.

ČUČANj

Zauzmite položaj čučnja sa stopalima u širini kukova i uvučenim stomakom. Ruke su opružene pored tela. Uz izdisaj ispravljajte se u stojeći položaj podižući ruke iznad glave. Obrnutim pokretima uz udisaj vratite se u početni položaj. Ovom vežbom jačaju se noge, oblikuje zadnjica, jača donji deo leđa, ruke i ramena. Vodite računa da su leđa prava, a stomak i karlica u istoj ravni. Uradite 10 do 12 čučnjeva u tri serije.

IZDRŽAJ NA LAKTOVIMA

Lezite na stomak, pa se podignite oslanjajući se na podlaktice i prste stopala. Laktovi bi trebalo da su tačno postavljeni ispod ramena, a podlaktice paralelne i udaljene jedna od druge u širini ramena, dok su noge sastavljene. Zategnite mišiće stomaka i sedalnog dela da biste što bolje stabilizovali telo. Vrat i kičma moraju da budu u istoj ravni. Disanje bi trebalo da bude ujednačeno. Ostanite u ovom polžaju 30 sekundi, napravite pauzu od 10 sekundi pa uradite još dva izdržaja. Ova vežba aktivire sve velike mišićne grupe.

SPAJANjE LOPATICA

U položaju polučučnja sa uvučenim stomakom, ravnim leđima i stopalima u širini kukova, stavite šipku (može da posluži i ona iz ormara na koju se kače aufingeri) za vrat. Uz udisaj podižite šipku iznad glave ispravljajući laktove, a uz izdisaj spuštajte šipku iza glave, spajajući lopatice. Ova vežba jača gornji deo leđa. Uradite 10 do 12 ponavljanja u tri serije.

BOKOVI

Lezite na leđa sa rukama iza glave, a noge savijte u kolenima. Uz izdisaj podižite se na gore i rotirajte gornji deo tela u stranu, usmeravajući lakat ka suprotnom kolenu. Vratite se u početni polažaj udišući. Ponovo se podižite usmeravajući drugi lakat ka suprotnom kolenu. Ova vežba oblikuje bočne trbušne mišiće i jača mišiće donjeg dela leđa. Ponovite 12 do 15 podizanja u tri serije.

JAKA LEĐA

Lezite na stomak. Noge i ruke su ispružene, dlanovi su okrenuti nadole, a noge oslonite samo na prste. Uz izdisaj podižite gornji deo tela i noge, istovremeno ruke savijajte u laktovima do ugla od devedeset stepeni i stežite mišiće zadnjice. Udišući vratite telo u početni položaj. Ova vežba jača donji deo leđa, zadnjicu i zadnje mišiće butina. Uradite 10 do 12 podizanja u tri serije.

(Novosti, foto: thinkstock)