Nega & Lepota

Najbolji saveznici blistavog tena

DA bi koža postala zdrava i lepa, a ten blistav, neophodno je da ishranu obogatimo vitaminima A, B, C i E, masnim kiselinama omega 3 i 6, namirnicama koje sadrže cink, selen i probiotike.

Svi ovi sastojci igraju važnu ulogu u zaštiti kože od negativnih spoljnih faktora, toksina i UV zračenja.

* Vitamin B6 štiti kožu i reguliše lučenje sebuma, a najviše ga ima u integralnim žitaricama i hlebu, džigerici, spanaću, grašku, soji i bananama.

* Blagotvoran uticaj na kvalitet kože ima i vitamin B12, koji učestvuje u sintezi aminokiselina, a zahvaljujući jakom antioksidativnom dejstvu, smanjuje masnoću kože i kontroliše pojavu peruti. Najviše ga ima u džigerici, mesu, ribi, jajima, mleku, soji, školjkama.

* Da bi koža sačuvala vlažnost i elastičnost, potrebni su joj vitamin B5 i vitamin E, kojih najviše ima u integralnom hlebu, orasima, bademima i crvenom kupusu, zelenom povrću, kvascu i jajima.

* Za očuvanje blistavog tena preporučuju se i namirnice bogate masnim kiselinama omega 3 i 6 (sardine, tunjevina, bademi, orasi, lešnici, avokado, masline, biljna ulja). Masne kiseline ograničavaju gubitak vode na ćelijskom nivou i tako održavaju vlažnost i elastičnost kože.

(Novosti, foto: shutterstock)