Zdravlje

Najčešći uzrok šloga: Zašto nastaje blokada srednje moždane arterije i koje posledice ostavlja!

Postoje velike arterije koje transportuju čistu krv i hranljive materije u mozak. Najveća od njih je upravo srednja moždana arterija.

Granajući se prema unutrašnjoj karotidnoj arteriji, srednja moždana arterija obezbeđuje krv bočnim delovima temporalnog, frontalnog i parijetalnog režnja mozga. Ove oblasti mozga regulišu funkcije lica, ruku, grla i šake.

Mesto gde se ova velika arterija razdvaja od unutrašnje karotidne arterije najčešće se javlja kao mesto blokade, što može dovesti do moždanog udara.

Uzroci i faktori rizika za nastanak šloga preko srednje moždane arterije

Udar (šlog) preko srednje moždane arterije se dešava kada je sama arterija ili jedna od njenih grana blokirana i krv ne može pravilno kroz nju da protiče. Kada su ti putevi blokirani, supstance koje nas održavaju u životu – krv, hranljivi sastojci i kiseonik, ne mogu da dopru do mozga. Ako se ova blokada ne ukloni odmah, može da nastane trajna šteta.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih osoba može da doživi moždani udar na ovaj način, ali najdominantniji faktori rizika uključuju pušenje, dijabetes, hipertenziju i atrijalnu fibrilaciju (aritmiju pretkomora).

Postoje i određeni uslovi koji povećavaju šanse za formiranje krvnih ugrušaka. Udari se najčešće javljaju kada krvni ugrušak putuje iz arterije ili srca i smešta se u srednju moždanu arteriju. Ponekad, iako veoma retko, krvni ugrušak se razvija direktno u arteriji. U bilo kom od ovih slučaja krajnji rezultat je udar nastao preko srednje moždane arterije.

Srednja moždana arterija se deli tako da formira dve odvojene arterije – desnu srednju i levu srednju arteriju. Desna srednja moždana arterija isporučuje krv na desnoj strani mozga, dok leva prenosi krv na levu stranu. U zavisnosti od toga koja strana mozga je pogođena udarom, može se utvrditi koja vrsta oštećenja je nastala. Ipak, ukoliko je došlo do štete u desnoj arteriji, simptomi će se pokazati na levoj strani tela i obrnuto.

1. Motorički simptomi
Kada se na jednoj strani srednje moždane arterije pojavi potpuna blokada, efekti paralize moždanog udara videće se na celoj strani lica. Ako je to parcijalna blokada, samo će neke oblasti lica biti pogođene. U ovom slučaju, simptomi će se videti na ruci ili nozi. Tokom nekog određenog vremena pojedinci mogu da uoče poboljšanja i povrate mnogo izgubljenih funkcija.

2. Senzorni simptomi
Kada se doživi udar preko srednje moždane arterije, često bude pogođena senzorna traka koja se nalazi u temporalnom režnju mozga. Ovo dovodi do smanjenja osećaja u nekim delovima tela poput vrata, ruku i lica ili ponekad čitavog tela.

3. Vizuelni simptomi
Tokom moždanog udara dolazi do slabljenja vida, a može se desiti i njegov potpuni gubitak. Vidno polje kao po pravilu bude oštećeno, što dovodi do delimičnog ili potpunog gubitka. Simptomi se manifestuju kao gubljenje kontrole nad kretanjem očiju što otežava gledanje u željenom pravcu.

4. Problemi u govoru
Kada je leva strana mozga pogođena udarom preko srednje moždane arterije, onda dolazi do onemogućene sposobnosti govora. Dešava se gubljenje čitave sposobnosti ili se može dogoditi da se jasno izgovaraju reči, ali da one nemaju nikakvog smisla. Ovakvo stanje može izazvati ekstremne probleme, ali važno je pomenuti da se ovaj simptom često poboljšava i od njega pacijent može potpuno da se oporavi, u zavisnosti od opšteg stanja.

(BastaBalkana.com)