Zdravlje

Namirnice koje nikako ne smete da jedete uveče: Mogu da izazovu ozbiljne probleme!

Ako ste večerali oko 18 časova, a budni ste do posle 23 časa, prirodno je da osećate glad i ponekad sebi možete nešto da priuštite iako je kasno, ali postoje namirnice koje bi trebalo potpuno da izbegavate kasno uveče. Poznato je da je sve u unosu kalorija i njihovoj potrošnji bez obzira na to kada jedemo, ali mogu li neke namirnice zaista da imaju više kalorija nego druge i da naprave štetu pre spavanja?

Ove namirnice obavezno izbegavajte da jedete uveče.

1. Žitarice

Većina ljudi kada su gladni posežu za žitaricama ili muslijem s mlekom. Nisu sve žitarice loš noćni izbor, ali većina ih sadrži veliku količinu šećera i malu količinu vlakana. Ako ste uveče konzumirali puno šećera, verovatno ćete se ujutro probuditi jako gladni jer će tokom noći organizam da vam proizvodi previše insulina. Umesto žitarica, posegnite za nemasnim grčkim jogurtom sa žitaricama koje sadrže najmanje četiri grama vlakna po porciji.

2. Meksička ili tai hrana

Začinjena hrana sigurno je jako privlačna uveče, ali nije preporučljiva pre spavanja. Takva hrana bogata je kalorijama i masnoćama koje mogu da dovedu do gorušice. Ako vaša žudnja nikako ne prolazi, pojedite malu kukuruznu tortilju sa nemasnim sirom.

3. Čizburger i pomfrit

Masna i teška hrana mogu loše da utiču na vaš želudac jer joj treba dugo da se svari. Ujutro ovakva hrana može da vam izazove osećaj umora i tromosti. Ako već želite da jedete neki jači obrok kasno uveče, odlučite se za mali sendvič sa ćuretinom s hlebom od integralnog brašna.

4. Čokolada

Ne samo da čokolada ima mnogo kalorija i puno šećera, ona takođe sadrži kofein koji može da doprinese nemirnom snu. Ako žudite za slatkim, popijte vrući čaj ili čašu manje masnog čokoladnog mleka. Ako želite nešto zasitnije, uzmite graham kreker s jednom kašikom čokoladnog namaza i pola šoljice mleka.

5. Gazirani sokovi

Gazirani sokovi jedan su od najvećih izvora šećera i praznih kalorija, tako da su oni očigledno pogrešan izbor u bilo koje doba dana. Ali kasno uveče, čak i gazirana pića bez šećera mogu da stvore nesanicu, a soda iz sokova može da izazove gorušicu, kao i da uznemiri želudac. Umesto toga, pre spavanja odlučite se za mleko sa manje masnoća, šoljicu vrućeg čaja ili vodu.

(Stil, foto: shutterstock)