Zdravlje

Naša metoda uklanjanja tumora probija se u svet

Tehnika uklanjanja i najsitnijih milimetarskih tumora iz tkiva dojke uz pomoć igle markera, koju je osmislio profesor dr Nebojša Ivanović, hirurg-onkolog Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“, mogla bi da postane svetski priznata. Doktor Ivanović otkriva da je predstavljajući ovu tehniku na srpsko-nemačkom simpozijumu o karcinomu dojke, zainteresovao stručnjake iz Centra za hirurgiju dojke u Hajdelbergu da učestvuju u randomizovanoj studiji koja će ispitati prednosti ove metode u odnosu na klasičnu hirurgiju.

– To je moja originalna tehnika, a najteže mi je bilo da napravim iglu, jer glatke prilikom hirurškog rada i manipulacije mogu lako da se pomere i izvuku – kaže profesor Ivanović. – Isprobao sam više različitih igala i uvideo da bi najbolja bila spiralna igla, kao vadičep, koja će se fiksirati u promeni, i neće moći lako da se izvuče. Na Tehnološkom fakultetu smo konstruisali takvu iglu, i isprobali smo je već tokom četrdesetak operacija. Na ovaj način uspeli smo da odstranimo fibroadenom iz dojke veličine svega četiri milimetra!

* Kako ste došli na ideju za ovu metodu?

– Počeo sam kao prvi u Srbiji da koristim ultrazvuk za nepalpabilne tumore, ali kada se zaseče koža, stvaraju se drugačiji uslovi. U rani ima vazduha, izliva se krv, tečnost, što sve remeti sliku na ultrazvuku. Otkrio sam da je mnogo bolje ako u fibroadenom veličine sedam ili osam milimetara, pod kontrolom ultrazvuka, uvedem pre operacije dužu iglu, koja će mi biti marker.

* Kada će studija početi i koliko će da traje?

– Treba za početak da napravim dovoljno igala, i da ih odnesem u Hajdelberg. Moram da im pokažem zahvat, i da malo vežbamo zajedno. Da bi studija bila validna, trebalo bi da učestvuje oko 100 do 150 pacijenata, što može da se prikupi za manje od godinu dana, pogotovo ako se radi u dva centra.

* Kako ćete birati učesnike za studiju?

– Postojaće određeni kriterijumi. Recimo, radiće se samo tumori veličine do tri centimetra, a važna je i lokacija gde se promena nalazi. Pacijenti će morati da potpišu pristanak, i da budu informisani o svemu. Ova tehnika je idealna za male nepalpabilne tumore (koji ne mogu da se napipaju), ali i za promene prečnika od 15 do 20 milimetara koje su, takođe, palpabilne, a koje su i najčešći kod pacijentkinja koje operišemo.

* Koliko ćete pratiti te pacijentkinje?

– Analiziraćemo više parametara da bismo procenili uspešnost studije. Jedan će biti i udaljeni tok bolesti, odnosno učestalost recidiva, što ćemo testirati tek nakon nekoliko godina. Ali mnogo toga ćemo moći odmah da zaključimo, recimo kakav je kvalitet izvođenja, komfor za hirurga i slično.

* Koliko markiranje tumora produžava samu intervenciju?

– Igla se uvodi kroz mali rez na koži, u opštoj anesteziji. Merenje u proseku traje oko 11 minuta, i za toliko operacija može da bude duža od klasične. Ali s obzirom na to da izvodimo preciznu računicu i merenja, imamo jasnu sliku gde i koliko treba da zasečemo i uklonimo, moguće je da se u ovom delu operacije nadoknadi vreme, možda čak i malo skrati.

* Na koji način su se ranije uklanjali nepalpabilni tumori?

– Češće primenjivan način obeležavanja tumora pre operacije radi se na aparatu za mamografiju. Pre nego što uđe u salu, pacijentkinji se u rendgen kabinetu sprovodi specijalna žica do tumora, pod kontrolom mamografa. Ta žica je vodič hirurgu da dođe do promene. Tehnika, međutim, ima dosta nedostataka, jer žica može da se pomeri, a ne može ponovo da se namešta, jer aparat za mamografiju ne može da se unese u hiruršku salu.

* Da li se igla marker samo dovodi do tumora ili se „ušrafljuje“ u njega?

– Važno je da se igla plasira kroz tumor, kako bismo mogli da izmerimo polje resekcije u svih šest pravaca. Na taj način možemo da uklonimo dovoljno, ali ne i previše tkiva. Jer, nije dobro ni kada se ukloni premalo, ali ni previše zdravog tkiva, jer tako nastaju defekti koji utiču na estetski ishod operacije. Uz iglu marker sigurni smo da pravimo objektivnu resekciju.

(novosti)