Ljubav & Seks

Nekada „vrh riba“, danas „kao sestra“

Sve ređe odlazite kod kozmetičarke na depilaciju, ali primećujete i da vaš partner nije sveže obrijan svaki put kada izađete. Zaboravili ste koliko ste bili opsednuti glatkim nogama, a on da ste uživali kada vas poljubi meke brade.

Euforija biranja haljine samo za njega, prerasla je u letargiju, a ni on tome više ne pridaje značaj. Ranije ste pažljivo birali čime ćete ga iznenaditi, zadiviti, sate provodili pred ogledalom isprobavajući najbolje odevne kombinacije. Sada, kada se ponekad i sredite, izostanu pohvale, ali i kritike, pa ste prilično nezainteresovani da se trudite.

Uostalom, ni vama ne smeta što je on ponovo u istoj majici. Ako ste imali naporan dan na poslu, lako se sporazumete da je bolje da se naspavate i odmorite, pa ćete se videti ili voditi ljubav drugi put. A do „juče“ ni munje ni gromovi nisu mogli da vas spreče da idete u dogovorenu šetnju.

Sve ovo i dalje ne znači da se ne volite. Ali, da – znači da ste dugo u vezi i da ste se opustili. Udobno vam je, „ušuškali“ ste se u emocije, dobro ste upoznali svoju ljubav, verujete joj i osećate se sigurno u svojoj mirnoj luci. Međutim, vremenom ste sve sigurniji i sve opušteniji, pa prestajte da se trudite oko stvari koje jesu „začin“ u svakoj vezi.

Jedan od simptoma ovog je i „stomačić“ koji ste pustili, ali kako on ne smeta ni vama ni vašem partneru, ne osećate potrebu da ga se oslobodite. Istraživanje sa Univerziteta u Ohaju pokazalo je da su žene sklone gojenju u dugoj vezi ili braku, što se pripisuje tome da nemaju više toliko vremena za sebe, ali i činjenici da se pored voljenog bića opuste i raspuste.

– Kada je devojka zadovoljna u vezi, manje razmišlja o liniji i fizičkom izgledu, a više kako da nešto pametno i lepo uradi za oboje. Prija joj da jede „grickalice“ sa partnerom, dok uveče gledaju film ili razgovaraju. I tako, prođe vreme, kilogrami se nagomilaju, a ona ne obraća pažnju, sigurna u partnerove emocije, ne strahuje da će zbog izgleda biti ostavljena – objašnjava profesor sa Univerziteta dr Ali Kirma.

Na MTV listi najružnijih stvari, koje „praktikuju“ parovi u dugoj vezi, nalaze se i ceđenje bubuljica ili obavljanje nužde pred partnerom, opušteno podrigivanje… To jeste znak intime i duboke bliskosti, ali stručnjaci kažu da se tako odnos urušava, umesto da se, kao što izgleda, produbljuje. Svako bi trebalo da zadrži nešto i za sebe, umesto da se do kraja „ogoli“.

Partneri više nemaju motiv, presiju ili strah da će delovati ružno i nepristojno, jer smatraju da su se „dokazali“. Nije im važno da uvek budu pametni, uredni, lepi, kao u vreme kada su se emocije rađale. Sada mogu da „povuku ručnu“ i zauzmu udobno mesto na kauču. Međutim, bračni terapeuti tvrde da previše opuštanja, na duge staze mnogo košta. Advokat Džon Li Lang, stručnjak za brakorazredne parnice, kaže da parovi moraju da se trude jedno oko drugog stalno, jer samo tako će odnos trajati.

– Ne radite ništa na silu, ali ako prestanete da iznenađujete partnera sitnicama ili se sasvim odreknete zajedničkih rituala, to će vas sigurno udaljiti. Zašto ne biste uveli obavezan izlazak jednom mesečno? Neka to bude odlazak u bioskop, večeru ili na kolače. Bilo šta, što će vas motivisati da se to veče sredite samo za njega i on za vas, nabacite osmeh i flertujete kao nekada.

Ako želite da vaša mirna luka ne postane dosadna, poslušajte savete bračnih terapeuta:

* Iznenađujte jedno drugo sitnicama, ali bez povoda. Izvedite partnera na večeru, uplatite mu masažu, obucite se (opet) kako voli, u ono čime ste ga zavodili u početku.

* Tokom dana, dok ste oboje na poslu i u obavezama, pošaljite mu lepu poruku. Stavite mu do znanja da bi i vas taj gest obradovao, jer znači da misli na vas.

* Uvek možete da izaberete zajedničku aktivnost, koja će vas zbližiti, nasmejati, razonoditi. Trčite zajedno, vozite bicikl, upišite časove plesa… Ovi rituali jačaju odnos.

* Ne odmahujte rukom kada vam priča šta je bilo na poslu i ne budite pasivan slušač, već osoba koja ga razume i sa kojom može da razgovara o svemu što ga muči.

* Momci vremenom „zaborave“ da pohvale partnerku kada se sredi i promeni boju kose, dok pripadnice nežnijeg pola često nemaju osećaj za njegog uspeh na poslu, jer veruju da se to podrazumeva, pa ne pokažu da su ponosne.

* Ništa ne sme da se podrazumeva, čak ni spremanje večere, a kada se stvari tako postave, partneri će navići da se zahvale jedno drugom na lepim gestovima. Prećutno „hvala“ nikome ne prija.

DOSADA U SPAVAĆOJ SOBI

Kako vreme prolazi, partneri su sve manje zainteresovani da vode ljubav, a seksualni terapeut dr Ogi Ogas sa Univerziteta Boston kaže da je za to kriva dosada u krevetu. Međutim, on dodaje još jedan uzrok:

– Žene su poslednjih decenija doživele značajnu evoluciju i izjednačile se sa muškarcima na svim područjima. Ali, kada je o seksu reč, glavnu ulogu preuzima animalni, odnosno primitivni deo mozga. Na ovom polju muškarac inicira i dominira. I tu dolazi do kratkog spoja, jer mnogi toga nisu svesni, pa se dešavaju problematične situacije i partneri sve ređe vode ljubav.

(Novosti)