Zdravlje

Neoprezni izgore za pola sata

BRONZANI ten, iako stručnjaci godinama upozoravaju na štetne posledice izlaganja suncu, mnogima je prioritet na odmoru, ali dok je nekima dovoljno samo nekoliko sati da počnu da „crne“, nepažljivo izlaganje suncu kod onih sa svetlom i osetljivom kožom obično se završi pojavom opekotina.

Prvi simptom koji ukazuje da ste preterali sa sunčanjem je bolno crvenilo na delu tela koji je izgoreo. U zavisnosti od toga koliko je koža bila izložena suncu, pored crvenila može da dođe i do pojave osipa, svraba, mučnine pa i povišene telesne temperature. Doktor Dimitrije Karabahčiev iz ordinacije za kožne i polne bolesti „Dermamedikus“, objašnjava da sunce može da nanese opekotine prvog, drugog pa čak i trećeg stepana.

– Crvenilo i bolna osetljivost kože spadaju u simptome opekotina prvog stepena kada je sunce zahvatilo samo epidermis odnosno površinski sloj kože – kaže dr Karabahčiev – Kada se na izgorelom delu pojave plikovi to je znak da su sunčevi zraci prodrli u dublje slojeve kože i izazvali opekotine drugog stepena. Ukoliko su ove pojave praćene i dehidratacijom tela, drhtavicom, mučninom, u pitanju je treći stepen opekotina, odnosno ozbiljno oštećenje kože.

Crvenilo na koži najčešće se javlja dva do šest sati posle izlaganja suncu, a u zavisnosti od jačine sunčevih zraka opekotine mogu da se pojave čak i posle pola sata. Bol, peckanje, i svrab kože obično traju dva do tri dana, osim u slučajevima kada su u pitanju jače opekotine koje zahtevaju da se obratimo lekaru.

– Kod težih oblika izgorele kože lečenje traje sedam i više dana – objašnjava dr Karabahčiev.

– Opekotine drugog stepena leče se primenom lokalnih kortikosteroidnih preparata, dok opekotine trećeg zahtevaju bolničko lečenje. Za tretiranje blažih opekotina dovoljno je korišćenje hidratantnih krema za oporavak kože kao i stavljanje hladnih obloga ili tuširanje hladnom vodom.

Za ublažavanje bolova i smirivanje kože osim hladnih kupki preporučuju se kreme koje sadrže aloja veru, kao i čaj od kamilice koji se direktno nanosi na upaljeno mesto. Tradicionalni prirodni lekovi za opekotine – jogurt i kiselo mleko, takođe, mogu da budu od pomoći.

Posle pojave opekotina važno je da izbegavate sunce i toplotu dok se crvenilo ili plikovi ne povuku, a lekari takođe apeluju da plikove nikako ne bušite sami. Kada deo na kojem je došlo do opekotine počne da se ljušti to je znak da se koža obnavlja. Ovaj odumrli sloj nikako nemojte da skidate, kako ne biste oštetili kožu.

(Novosti, foto: shutterstock)