Dekor

Nikad se najpre ne kupuje nameštaj

BILO da ste ušli u potpuno novi stan ili da ste rešili da radikalno promenite izgled prostora u kojem živite, pametno i promišljeno birajte boje, teksture, materijale i komade nameštaja kojim ćete prostorije opremiti.

Da biste što pre izbacili majstore iz stana i prešli na opremanje soba novim nameštajem, morate da imate viziju šta želite. Boja zidova i tavanice će umnogome definisati utisak i atmosferu prostora. Više puta smo napominjali da pri izboru boja vodite računa, ne samo o tome koju boju izuzetno volite, nego prvenstveno o prirodnom osvetljenju, funkciji, veličini, proporcijama prostora, kao i orijentaciji u odnosu na strane sveta.

Naravno, ukoliko mislite da bi dodatno kolorisanje zidova bila preterana glavolomka ili još niste sasvim sigurni šta želite da postignete, uvek je tu prijateljska bela koja vam za nijansu ostavlja više slobode pri daljim koracima.

Sada su obojeni i zidovi, i eto, već imate jedan od dva bitna elementa koji će vam odrediti dalji put u uređenju. Drugi važan element su podne obloge (parket, laminat, keramičke pločice i slično).

U skladu sa ova dva elementa trebalo bi da birate nameštaj. Vodite računa o bojama nameštaja kojim ćete ispuniti prostor. Ukoliko želite da ambijent bude mirniji odlučite se za paletu boja koja se uklapa sa bojom poda i zidova. Ukoliko je vaš izbor pao na to da ambijent bude nešto dramatičnijeg izraza, opredelite se za boje sa suprotne strane spektra, takozvane komplementarne.

Ipak, nemojte preterivati sa ovim kako ceo prostor ne bio delovao prenapadno. Opredelite se za jedan komad nameštaja koji će postati fokusna tačka prostora i koji će se izdvajati od svega ostalog, dok drugi komadi mogu biti samo potpora jačanju ovog utiska.

Na red dolaze tepisi i zavese, naravno, ukoliko uopšte želite da ih imate. Gledajte da se paletom boja uklapate sa nameštajem koji ste nabavili u prethodnom koraku.

Sada smo opremili prostor svim onim što je potrebno, a na kraju dolazi osvetljenje. Opet se vodite time šta je prvenstvena namena prostora, njegova orijentacija ka stranama sveta i ambijent koji želite da kreirate. Od toga će zavisiti izvori i vrste rasvetnih tela, kao i njihova pozicija u prostorijama.

Uvek vodite računa o tome da ne preterate sa različitim uzorcima i dezenima materijala. Na taj način možete prostor da pretvorite u neartikulisanu kakofoniju u kojoj nećete biti u stanju da nađete reper ili fokusnu tačku.

Znači, da ponovimo:

* zidovi – plafoni – podovi

* nameštaj

* tepisi i zavese

* rasveta

Kada ste završili sa svim pomenutim krupnim zahvatima, možete preći na dekoraciju ili finalno ukrašavanje prostora. U ovaj segment spada sve, od slika na zidovima do ramova za slike po policama, te je i ovde potreban zavidan nivo promišljenosti.

SLIKE

KADA krenete u dekoraciju prostora, nemojte da kupujete sve odjednom, zato što “tako treba”, birajte komad po komad, makar to trajalo i više godina, dok ne formirate celinu i ne postanete potpuno zadovoljni postignutim rezultatom. Pravi raspored i izbor dekorativnih elemenata će oformiti jedinstven ambijent neponovljiv i karakterističan samo za vaš dom.

(Novosti)