Karijera

Noćni rad opasan za žene

Promena vremenskih zona prilikom interkontinentalnih putovanja i noćni rad više pogađaju žene nego muškarce, pokazuje istraživanje Univerziteta u Sariju. U eksperimentu je učestvovalo 16 muškaraca i 18 žena koji su proveli 28 sati bez prirodnog ciklusa svetla i tame.

Na svaka tri sata, ispitanici su rešavali test pažnje, memorije i motornih funkcija, ocenjivali su svoje raspoloženje i osećanje umora. Pripadnici oba pola su rekli da osećaju promene, ali testovi naučnika precizno su utvrdili da su žene pokazale daleko lošije kognitivne sposobnosti u ranim jutarnjima časovima, što koincidira sa noćnim radom.

Ranije studije pokazale su zdravstveni rizik za ljude koji rade u noćnim smenama. Pa tako, Svetska zdravstvena organizacija je 2007. klasifikovala noćni rad kao potencijalno kancerogen. Istraživanje sa Harvarda upozorilo je da žene koje su pet godina radile noćne smene imaju 11 odsto veći rizik od prerane smrti. A dame koje su 15 i više godina radile u rotirajućim noćnim smenama imale su 25 odsto veći rizik od umiranja od raka pluća.

(Novosti, foto: thinkstock)