Nega & Lepota

NOSITE KONTAKTNA SOČIVA? Ovo su saveti za pravilno šminkanje

Dame koje nose kontaktna sočiva, trebalo bi da pažljivo šminkaju oči, jer lako može da dođe do iritacije. Stručnjaci imaju nekoliko korisnih saveta za njih…

Idealno bi bilo da oči našminkate pre stavljanja sočiva, a zatim da ih veoma pažljivo ubacite u oko vodeći računa pri tom da ne razmažete mejk-ap.

Prilikom izbora maskara poželjno je da koristite samo oftalmološki ispitane, a ako ih stavljate dok su vam sočiva u očima onda to uradite ispred ogledala. Bitno je da četkicom polako pređete preko trepavica, da ne izgrebete i oštetite sočivo. Najbolje rešenje su vodootporne maskare, jer se ne razmazuju kao obične. Međutim, većina sadrži vlakna najlona, koja se odlepljuju od trepavica kada se osuše i mogu da upadnu u oko. Maskaru nanesite jednom, eventualno dva tanka sloja i neće biti problema.

Senke za oči u obliku praha često upadaju u oči, što žene koje nose sočivo može da zaboli kao “trn”. Bolje rešenje su senke-olovke, ali ih obavezno nanesite pre stavljanja sočiva. Dajte prednost bojama koje ne sadrže previše hemijskih supstanci. Dobar izbor su svetli tonovi i sve nijanse braon, dok ljubičaste, narandžaste, plave i zelene nijanse mogu da iritiraju oči.

Ajlajner lako možete da stavite i sa sočivom u očima, izbegavajte da krejonima i maskarama ističete donji kapak jer trunčice iritiraju oči i izazivaju suze.

Uklonite sočiva pre uklanjanja šminke

Žene uglavnom koriste losione za skidanje šminke, ali ukoliko kontaktna soiva ostanu dok skidate šminku, to može izazvati ozbiljnu iritaciju. Izaberite sredstvo za čišćenje lica na vodenoj bazi.

Lak za kosu, lakove za nokte, aceton i parfeme držite podalje od sočiva. Ovi proizvodi mogu oštetiti plastiku sočiva.
(Srećna žena)