Zdravlje

OBRATITE PAŽNJU: Evo kako da prepoznate kancerogeni mladež

Najčešći uzrok raka kože je nepravilno izlaganje suncu i sunčevim zracima. S druge strane, potrebno je izlagati se suncu jer je najbolji izvor vitamina D ali vreme izlaganja ne bi trebalo da bude duže od 20 do 30 minuta.

Mladeži su pigmentirani delovi kože. Mogu biti potpuno ravni ili izbočeni. Odrasla osoba u proseku ima deset do 40 mladeža na telu. Većina njih nastaje tokom detinjstva i u ranim dvadesetima ali se mogu pojaviti i kasnije.

Osobe s velikim brojem mladeža treba da posvete pažnju njihovom obliku, veličini i boji. Redovnim pregledima mladeža možete uočiti sve nepravilnosti koje mogu pomoći u što ranijem dijagnostikovanju raka kože.

Simetrija

Većina mladeža je simetrična. Okrugli su ili ovalni i imaju jasne ivice. Asimetrični mladeži su vrlo često prvi simptom raka kože. Mladež koji poprima asimetričan, odnosno nepravilan oblik može postati kancerogen.

Mladeži ne smeju da imaju zamućene i nejasne ivice. Ne smeju da budu asimetrični. Mladeže nepravilnog oblika najčešće treba ukloniti.

Boja

Većina mladeža je ujednačene boje. Mogu biti plavi, ružičasti, sivi, smeđi ili crni. Kada jednom otkrijete mladež, on ne bi smeo da menja boju.

Veličina

Mladeži su uglavnom mali, do 5 milimetara. Ako je mladež od početka velik, onda nemate razloga za brigu ali bi trebalo redovno da ga kontrolišete. Ako je mladež počeo da se uvećava, svakako se obratite lekaru.

Izbočenost

Nije svaki mladež u ravni kože niti je svaki izbočeni mladež znak raka kože. Ako mladež i dalje raste ili je odjednom počeo da raste, svakako se posavetujte sa doktorom jer je nagli rast mladeža jedan od prvih simptoma raka kože. Mladeži ne bi smeli da menjaju svoj oblik i veličinu. Jedino što je normalno da se dogodi je da s vremenom u potpunosti nestane.

Ivice mladeža

Zdravi mladeži imaju jasne ivice. Kancerogeni mladeži imaju nejasane, zamućene i nepravilne ivice. Oni su na dodir izbočeni, a boja ivica se vremenom počinje menjati.

Bolovi

Mladeži ne bi smeli da bole na dodir. Ako vas mladež boli na dodir, što pre potražite lekarsku pomoć, naročito ako ste primetili da iz mladeža nešto curi.

Uklanjanje kancerogenih mladeža

Mali kancerogeni mladeži se po pravilu uklanjaju površinskim struganjem. Lekar će pomoću malog noža ukloniti mladež i možda napraviti biopsiju okolnog dela kože kako bi bio siguran da se mladež neće ponovo vratiti.

Veliki madeži koji imaju duboki koren se uklanjaju hirurškim zahvatom tokom kojeg se uklanja čitavi mladež i sam koren mladeža. Vrlo često se uklanja i deo kože koji okružuje mladež.

(Alo!, foto: profimedia)