Dekor

Očistite vazduh od bakterija uz pomoć ove biljke: Mesec dana ćete udisati samo svežinu u vašem domu!

Energetsko čišćenje doma je istočnjačka praksa uklanjanja negativnosti iz životnog prostora koja između ostalog uključuje paljenje aromatičnog bilja poput žalfije i tamjana. Informacije prikupljene u pedeset zemalja na pet kontinenta, a objavljene u časopisu Journal of Etnopharmacology otkrile su da ova metoda može značajno unaprediti kvalitet vazduha.

Naučni rad pod imenom „Medicinal Smokesi“ tvrdi da dim nastao paljenjem bilja može da pojača funkciju pluća, mozga i kože, ali i da pročisti vazduh.

„Sproveli smo jednosatni tretman medicinskim dimom koji je izlazio iz kombinacije gorućeg drveta i začinskog bilja, te smo primetili smanjenje bakterija u vazduhu za 94 odsto. Čistoća vazduha održala se i do 24 sata nakon paljenja u zatvorenoj sobi“, napisano je u studiji, a neke štetne bakterije nisu bile prisutne u vazduhu ni nakon mesec dana od tretmana.

Stručnjaci napominju da se kvalitet vazduha smanjuje svakoga dana, a da se u vazduhu može pronaći 1.800 različitih bakterija, od čega je dosta njih opasno za zdravlje. Uobičajene metode sterilizacije prostora često uključuju hemikalije koje mogu da nanesu više štete nego koristi, pa je logično da se rešenja pronađu u prirodi.

Prednost prirodnih lekova u gasovitom obliku kao što je kađenje žalfijom, tamjanom, smrekom ili sandalovinom osigurava delotvorniju apsorpciju organizma, kao i nižu cenu proizvodnje.

Kako zapaliti žalfiju kod kuće?

Vrećica čaja osušenih listića žalfije može da se kupi u radnjama zdrave hrane. Dovoljno je da prstohvat sušene žalfije zapalite nad tanjirićem, a kada počne da se dimi, prođite kroz celu kuću kako biste adekvatno izvršili energetsko čišćenje doma.

Možete da zapalite i osušeni snop dužih stabljika žalfije koje ste, na primer, nabrali na moru tokom letovanja.

Savet plus: Imajte na umu i da bi pre kađenja mogli da pospremite dom, te očiste prostor od klasičnih nečistoća poput prašine. Energetsko čišćenje najčešće se radi u jutarnjim i popodnevnim satima uz sve otvorene prozore u domu, a preporučuje se da se nakon njega istuširate.

(Stil, foto: profimedia)