ŽIVOT

Odigrajte na ovu kartu i svekrva će vam jesti iz ruke: Dve taktike koje deluju na najtvrđi orah!

Upoznali ste muškarca svojih snova, savršeno se slažete, ali nikako da izgradite dobre odnose s njegovom mamom. Pokušavate da joj se „dodvorite“ na sve moguće načine, ali ona vas i dalje ne prihvata. Istina, neke majke misle da nijedna žena nije dovoljno dobra za njenog sina, a i teško prihvataju činjenicu da će u životu njenog sina neka druga žena biti na prvom mestu.

No „mukama po svekrvi“ došao je kraj jer je nauka pronašla najbolji način kako da pridobijete partnerovu majku i učinite je svojom prijateljicom.

Istraživanje grčkog Univerziteta Nikozija bavilo se pitanjem koji je najefikasniji način da žena, odnosno muškarac pridobiju svekrvu i svekra, odnosno taštu i tasta.

„Mišljenje roditelja o tome kakvog bi partnera njihovo dete trebalo da ima, ne slaže se uvek s detetovim izborom. Roditelji tada neretko manipulacijom pokušavaju oterati „neželjenu“ devojku ili mladića. Taktika u kojoj se žena ili muškarac pokušavaju zbližiti sa partnerovim roditeljima tako da im kupuju darove, najmanje je delotvorna!

Kako bi izbegli tu situaciju, pojedinci uzvraćaju manipulacijom pokušavajući promeniti mišljenje partnerovih roditelja i navesti ih da ih prihvate kao savršenog partnera za njihovo dete“, objašnjava voditelj istraživanja Menelaos Apostolou, profesor na Univerzitetu Nikozija.
Naučnici su proučili 41 taktiku koje žene i muškarci najčešće koriste kako bi pridobili partnerove roditelje, pri čemu je bilo ispitano nekoliko stotina parova i roditelja iz Grčke i Kipra.

Od svih taktika ispostavilo se da su najefikasnije dve:

1. Taktika „ja sam prava osoba za vaše dete“ u kojoj osoba pokazuje partnerovim roditeljima zbog čega je upravo ona idealan partner za njihovog sina, odnosno kćer.

2. Taktika „bez sukoba“ u kojoj žena, odnosno muškarac izbegava da reaguje na negativne komentare te izbegava da daje vlastite negativne komentare.

S druge strane, najmanje delotvorne su:

1. Taktika „zbližavanja“ u kojoj žena ili muškarac pokušavaju da se zbliže s partnerovim roditeljima tako da im kupuje poklone.

2. Taktika „reci im koliko vredim“ u kojoj osoba zahteva od partnera da uveri svoje roditelje da je ona savršena osoba za njega.

(Stil, foto: thinkstock)