Ljubav & Seks

ONO ŠTO TE NE UBIJE, TO TE OJAČA: Kako preživeti prevaru?

Ko ovo nije doživeo, lako će reći da je to kraj, da preko prevare ne treba preći, da treba imati ponosa. Ko je doživeo, zna koliko je strašno kad ti se sruši svet i sve u šta si verovao. Koliko je rastanak od partnera više od gubitka voljene osobe; to je gubitak slike o sebi, krah sistema vrednosti, rečju, apsolutni gubitak tla pod nogama. Zato onoga ko nas je izneverio istovremeno i mnogo mrzimo i nipošto ne želimo da ga se odreknemo. Nije lako izaći na kraj sa svim tim komplikovanim osećanjima, ali se isplati, jer preljuba ne mora da bude kraj ljubavi.

Obuzdajte detektiva u sebi

Emocije lako mogu da izmaknu kontroli kad posumnjate da vas osoba koju volite vara. Možete da izgubite dostojanstvo, podivljate, počnete otvoreno da optužujete partnera i napravite oboma pakao od života. Nemate dokaza za svoje sumnje, pa vas to još više razdražuje. Preturate po džepovima, zivkate ga, pratite, kontrolišete, tražite podatke o suparnici… Iako je takva reakcija razumljiva, daleko od toga da je konstruktivna. Svaki muškarac će se u toj situaciji braniti i tvrditi da ste ludi. Šta vi time dobijate? Ispostaviće se da ste nenormalni, agresivni, ljubomorni, opsesivni i paranoični. Na kraju ćete vi biti krivi, a on će moći da skine odgovornost sa sebe pričom da nije mogao da trpi vaše nenormalno ponašanje.

Isključite sujetu, uključite mozak

Možete da ga optužujete koliko god hoćete, ali ako nemate neoboriv dokaz, samo ćete ga učiniti nervoznijim i opreznijim. Najbolje je da savladate sujetu i pustite da stvari idu svojim tokom, s tim da mu diskretno, ako možete kroz šalu, stavite do znanja da sumnjate u njegovu vernost. Ako je afera prolazna, sam će vam se vratiti, ako se ozbiljno zaljubio – ne postoji način da to promenite. Optužbama ćete ga pre oterati nego zadržati. Ako ga volite, pronađite snage i sačekajte da vidite o čemu je reč. Šta dobijate time? Kao prvo, nećete na sebe preuzeti odluku koju on treba da donese. Kao drugo, nećete se poniziti. Kao treće, kriza je prilika da otkrijete mnogo važnije stvari od identiteta njegove ljubavnice. Pokušajte da shvatite šta u vašoj vezi ne funkcioniše. Čime ste nezadovoljni vi, a čime on?

Preispitajte svoje granice

Preispitajte svoja očekivanja od veze i svoje sopstvene granice. Ma koliko to bilo teško, ne dozvolite sebi da se usmerite samo na njega i da mazohistički kontrolišete svaki njegov pokret. To je opasan privid kontrole nad svojim životom. Umesto toga, uspostavite pravu kontrolu tako što ćete se baviti sobom i naučiti da, uporedo s tugom zbog poraza na jednom polju, uživate u nekim drugim stvarima. Sve vreme dok čekate da on razreši svoju emocionalnu dilemu, budite u kontaktu sa realnošću. Ako vidite da su osećanja prema vama nestala, a on nema snage da preseče, uradite to vi. Zašto da gubite vreme, i vi zaslužujete da budete voljeni.

Ljubavnica nije kriva

Većina žena, kad sazna da ih partner vara, odmah poželi da se obračuna sa suparnicom i objasni joj kako stvari stoje. Pogrešno! Ta žena nije uradila ništa loše. Možda je znala da je vaš muškarac zauzet, a možda i nije. U svakom slučaju, vas je prevario on, a ne ona, pa je tako i odgovornost za posledice njegova. Pustite ga da shvati šta želi. Ako želi da ostane s njom, onda neka ide da biste vi mogli da počnete proces izlečenja. Ako želi da je napusti i ponovo bude sa vama, a vi smatrate da je vaš odnos dovoljno vredan da biste prešli preko prevare, možete početi zajednički proces izlečenja vaše veze.

Žene su veštije

1. Jedan od deset muškaraca preljubnika biva otkriven, a samo jedna od 20 žena, pokazuju istraživanja.

2. Polovinu muškaraca, a 21 odsto žena, otkrili su SMS-ovi. Žene su mnogo opreznije kad varaju, one imaju posebne imejl adrese, Fejsbuk profile i SIM kartice koje koriste samo za komuniciranje sa ljubavnicima.

Kad vara on, a kada ona?

Muškarci ponekad varaju samo zato što im je neka druga žena privlačna, a deluje zainteresovano za njih. Čak i kad veoma vole svoju partnerku i kad su potpuno ispunjeni svojim emotivnim životom, verovatno će prevariti. S druge strane, žene obično varaju kada su nezadovoljne svojom emotivnom ili seksualnom vezom, zatim da bi sebi potvrdile da su lepe i poželjne, jer se osećaju zapostavljeno, ili zato što imaju nevernog partnera.

(Alo!, foto: shutterstock)