Zdravlje

OPREZ: Pet namirnica koje svi imate u kuhinji, a mesto im je u kanti za smeće

Smanjen unos kalorija jeste bitan kada pokušavate da smršate, ali je možda još bitniji od toga kvalitet hrane koju unosite. Tako, na primer, margarin možda zaista ima manje kalorija od putera – ali to ne znači da treba da ga jedete. Zapravo, postoji dosta namirnica kojima mesto nije u vašoj kuhinji, već u kanti za smeće.

1. Gazirani sokovi

To što na konzervi piše da ima 0 kalorija ne znači da je dobro za vašu liniju niti za zdravlje. Sokovi sa veštačkim zaslađivačima, iako se reklamiraju kao zdrava zamena za napitke sa šećerom, zapravo mogu da izazovu pravi haos u organizmu. Zato bi najbolje bilo da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe, i da umesto njih krenete da pijete sveže ceđene sokove od voća i povrća po izboru.

2. Hrana iz konzerve

Znate šta? Kad već bacate konzerve s pićem, ubijte dve muve jednim udarcem i otarasite se i hrane u konzervi! Bilo da se radi o konzerviranom pasulju, unapred pripremljenim obrocima ili paštetama, ova hrana uvek sadrži pojačivače ukusa i razne konzervanse – a o preteranoj količini soli da ne govorimo.

3. Pržena hrana

Da, pomfrit je jako ukusan, i sasvim je OK da se ponekad malo opustite i pojedete jednu porciju omiljene pržene grickalice. Ali, to ne znači da treba da vam se po kući razvlače kese s čipsom i ostalim prženim stvarima – naučno je dokazano da zasićene masti mogu da povećaju rizik od dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja.

4. Margarin

Ne dozvolite da vas zavara to što je margarin na biljnoj bazi – reč je o hidrogenizovanoj biljnij masti, poznatijoj kao „smrt za čitav organizam“. Jedini razlog zbog kojeg se ljudi okreću margarinu umesto puteru je cena, jer je višestruko jeftiniji, ali mnogo bi bolje bilo da jednostavno jedete manje, ali kvalitetnije.

5. Viršle

Pored toga što su dokazano kancerogene, viršle i sve ostale mesne prerađevine sadrže pregršt soli koja zadržava višak vode u telu. Ako zaista želite da se hranite zdravo, zaboravite na viršle, paštete i salame – a ako baš hoćete da pojedete sendvič, odaberite kvalitetnu pečenicu.

(24sata)