Deca

Osećaj za pravdu i poštovanje prema drugima

ŠTA biste uradili ako bi vaše dete namerno srušilo zamak koji je njegov drug napravio zbog čega se drugi mališan rasplakao? Ako biste mu rekli da se izvini drugaru, uradili ste samo pola posla, upozoravaju stručnjaci.

Detetu ništa nije lakše nego da pokunjeno kaže „izvini“, ali time neće naučiti lekciju. Ako ste svesni da se vaš mališan loše poneo prema nekom, dužni ste da reagujete jer samo tako kod njega ćete usaditi osećaj „fer igre“. U ovom slučaju, prvo ga izdvojte na stranu i pitajte zašto je uništio drugarevu kulu. Šta god da dete odgovori, saslušajte bez osuđivanja, čak i ako kaže da je bilo ljubomorno što je njegov zamak manje lep. Zatim ukažite detetu na posledice takvog postupka, kažite mu da je njegov drugar sada povređen i pitajte kako bi se ono osećalo da je neko drugo dete to uradilo sa njegovim zamkom. Predložite mu da pomogne drugaru da ponovo napravi zamak, a ne samo da se izvini.

Kada dete ohrabrite da gestovima pokaže izvinjenje, u njega usađujete osećaj pravde i poručujete mu koliko je značajno druge tretirati sa poštovanjem i fer što će mu sutra, kad odraste, biti korisna veština u socijalnim odnosima.

(Novosti)