Moda

Ovom obliku lica odgovaraju svi modeli naočara, a saznajte kako da izaberete savršen par za sebe

Uz nakit, danas su i naočare postale modni dodatak koji svaka žena vrlo rado nosi. Razni oblici i dezeni ponekad ti otežavaju izbor, pa se često može dogoditi da pogrešiš u odabiru onih pravih naočara. No kao kod naočara, tako postoje pravila i kod izbora nakita, poput naušnica ili ogrlica, a upravo smo zbog toga odlučile stati na kraj tvojim problemima i otkriti koje će naočare i nakit najbolje pristajati pojedinom obliku lica.

1. Ovalno lice

Glasi za najidealniji oblik lica zbog svojih uravnoteženih proporcija. Neke od poznatih žena koje imaju ovaj oblik lica jesu Kate Hudson i Jessica Alba. Lice ovalnog oblika ima naglašene jagodice, a osobama s ovim oblikom pristaju gotovo sve frizure. Ipak, kada je reč o odabiru naočara i nakita, trebala bi obratiti pažnju na ove savete:

Naočare i nakit koji ti pristaju:

Ako imaš ovalno lice ne možeš puno pogrešiti – zaobljeni oblik daje ti priliku da nosiš bilo koji stil, a pogotovo onaj malo odvažniji. Predimenzionirane naočare širokih okvira idealne su za tebe, a ako se odlučiš za jarku boju ili razigranu teksturu, sigurni smo kako nećeš ostati neprimećena. Izbegavaj uske okvire jer bi mogli dodati nepotrebnu dužinu tvom licu.

Budući da su ovalna lica sama po sebi već prilično dugačka, idealan je nakit za ovaj oblik onaj koji ne izdužuje lice dodatno. Recimo, umesto dugih odaberi one kraće ogrlice, a kada su u pitanju naušnice, one kraće najviše će ti odgovarati jer stvaraju iluziju širine oko vilice.

2. Srcoliko lice

Ovaj oblik lica poznat je i kao “obrnuti trougao” koji je širi na čelu te se nežno sužava na vilici. Poznate žene koje imaju srcoliko lice jesu Katie Holmes, Jennifer Lopez. Srcolikom obliku lica najbolje pristaju frizure koje će pažnju sa šiljate brade skrenuti na oči i jagodice, a ovo su saveti za idealan oblik naočara i nakita:

Naočare i nakit koji ti pristaju:

Kako i ovalno, tako i srcoliko lice ima svoje prednosti. Ovom obliku lica odlično stoje tanki, svetli i okviri bez ivice koji imaju lagan i prozračan izgled, a da bi smanjila prividnu širinu vrha lica, odaberi oblik okvir naočara koji je pri dnu širi. Izbegavaj one teške, predimenzionirane i okvire sa puno dizajnerskih elemenata koji oduzimaju ravnotežu širine lica.

Naušnice u obliku suza, u visećem stilu ili sa lepim okruglim rubovima savršene su za ovaj oblik lica. Odličan izbor čine i kraće, deblje ogrlice.

3. Četvrtasto lice

Za četvrtasti oblik lica karakteristična je snažna vilica i široko čelo, a širina i dužina lica gotovo su jednakih proporcija. Neki slavni fotografi tvrde da je ovaj oblik lica najfotogeničniji, a to mogu potvrditi i fotografije poznatih žena poput Penelope Cruz i Angeline Jolie. Ako si srećnica koja ima ovaj oblik lica, evo ti nekoliko saveta oko odabira naočara i nakita:

Naočare i nakit koji ti pristaju:

Četvrtastom licu odgovaraju različiti oblici okvira, no probaj se zadržati na onom okruglom. Ovaj će oblik smekšati četvrtasto lice i razbiti monotoniju. Za ovaj oblik lica važi, što jednostavnije to bolje, no ako želiš eksperimentisati sa različitim dizajnima, u potpunosti te podržavamo – uživaj u svom stilu.

Ovom obliku lica izuzetno laskaju dugačke ogrlice ukrašene nekim priveskom, npr. u obliku srca. Ova vrsta ogrlice vizuelno će produžiti tvoje lice. Kada su u pitanju naušnice, preporučujemo ti da izabereš one koje sežu ispod linije tvoje brade kako bi dodatno vizuelno produžila svoj oblik lica.

Iako si ovde mogla pročitati pravila koja bi trebalo da ti pomognu prilikom izbora naočara i nakita, nemoj zaboraviti da sama kreiraš svoj jedinstveni stil. Poigraj se s raznim oblicima i pogledaj šta ti se najviše sviđa – bitno je kako se ti osećaš.

(Miss7)