Moda

Pametna odeća šalje poruku

SVAKO od nas u svom ormaru ima stvari koje retko ili gotovo nikad ne oblači, ali da li ste se ikada zapitali koliko je to tačno?

Poražavajući odgovor je da imamo četiri puta više odeće nego pre dve decenije, a redovno oblačimo samo 20 odsto. Dakle, najveći deo odeće nam samo skuplja prašinu i prazni novčanik. Britanci godišnje kupe 2,15 miliona tona obuće i odeće, a vrednost robe koja im stoji u ormarima je čak 30 milijardi funti.

Da bi ovo promenili, naučnici na gradskom univerzitetu u Birmingemu razvijaju tehnologiju koja će doprineti etičkom odnosu prema garderobi. U praksi, pametna garderoba će nam slati poruke na telefon ako je neko vreme nismo nosili. Ukoliko ignorišemo upozorenja, zaboravljena majica će stupiti u kontakt sa organizacijom koja se bavi recikliranjem tražeći da bude reciklirana. Može da bude programirana i tako da sebe ponudi na prodaju na internet aukciji. Mada deluje kao naučna fantastika, ovaj proces je vrlo jednostavan – na svaki artikal bi bili prikačeni gotovo nevidljivi čipovi koji ne bi ometali korišćenje, pranje i održavanje robe.

Kako kažu naučnici, na ovaj način će motivisati ljude da pametnije postupaju kad je reč o kupovini, ali i da se ne vežu toliko za stvari, već da ih koriste dok su im potrebne, a zatim da ih proslede dalje.

(Novosti, foto: shutterstock)