Muškarci

POČELO JE EP U FUDBALU: Navijanje usrećuje

NIJE dobro biti „vuk samotnjak“, pokazuje istraživanje iz Notingem Trent Univerziteta, jer se ispostavilo da nas osećaj pripadnosti rodnom mestu, fudbalskom klubu ili nekoj drugoj grupi čini srećnim. Identifikovanje sa grupom jača samopouzdanje, pruža osećaj smisla i podršku u teškim vremenima.

U ispitivanju je učestvovalo 4.000 Evropljana iz različitih zemalja, koji su otkrili koliko su povezani sa porodicom, lokalnom zajednicom, sportskim klubom ili hobi grupom. Ustanovljena je jasna veza između pripadnosti grupi i osećanja sreće i zadovoljstva životom. Nivo zadovoljstva je rastao 9 posto sa svakom novom grupom, sa kojom su se učesnici identifikovali. To je posebno znajačno u vreme društvenih i ličnih kriza.

Zaključak naučnika je da bi lekari trebalo da ohrabruju pacijente da se pridruže grupama ili da u onima kojima pripadaju provode više vremena. Ali, naglašavaju da članstvo nije isto što i identifikovanje sa njom, jer je ključ sreće osećaj pripadnosti. To je i razlog zašto navijači sportskih klubova deluju veselo i razuzdano.

(novosti)