Dijete

POČELO JE LETO, ALI NE PANIČITE: Za četiri nedelje do ravnog stomaka!

Malim promenama u načinu ishrane koje ne zahtevaju veliko kulinarsko znanje i vežbama izdržljivosti možete postići izgled kakav ste oduvek želeli, kaže čuveni doktor Oz, i poručuje da za mesec dana možete imati ravan stomak ili bar mnogo ravniji!

Ovaj je program mršavljenja osmišljen kako bi se smanjila nadutost, potrošilo salo i uopšte smanjio obim stomaka u samo mesec dana. Baza je zdrava izbalansirana ishrana i stvaranje navike da se vežba svaki dan. Osim toga, dijeta je fleksibilna – možete je početi kad god želite! Najvažnije je odmah izbaciti neke namirnice, a to su: šećer, gazirana pića, dijetalna pića i sve namirnice s veštačkim zaslađivačima, alkohol, mlečni proizvodi i industrijski prerađena hrana.

Za doručak se naviknite da spremite pola avokada, koji možete zgnječiti i pojesti kao namaz na dve kriške tosta od celih žitarica i jedno jaje. Avokado je kraljica namirnica ovog plana jer u jednoj polovini ima čak 10 grama zdravih masnoća, kaže Oz. Jeste malo skupo, ali ne traje večno!

Za ručak ćete uživati u voćno-povrćnim kombinacijama, na primer, salati od prokelja i jabuka ili kupusa i malina. Večere će vam činiti pola šoljice žitarica od celog zrna prema izboru: kvinoja, ječam, proso ili heljda s 30 grama kuvanog nemasnog mesa koje možete spremiti i na roštilju ili 30 grama pasulja.

Osim tih namirnica, možete i odabrati bilo koje povrće bez skroba (dakle, zeleno lisnato povrće) i uživati u njemu u neograničenoj količini. A u trenucima slabosti za međuobrok možete grickati šačicu orašastih plodova ili pojesti dve kašike maslaca od orašastih plodova.

Tokom dana neograničeno uživajte u hranjivim zelenim napicima od spanaća, celera i kruške. S vremenom ćete shvatiti da možete olakšati pripremanje hrane tako što ćete jedan dan pripremiti supicu za više obroka ili ćete iskoristiti ostatke jednog obroka za drugi.

Čudesni planking

Osim hrane, važno je i pokrenuti se, ali nije reč ni o kakvim teškim vežbama, nego o izdržaju (tzv. plank). Spustite se u položaj kao za sklekove, raširite ruke u širini ramena, oslonite se na podlaktice i spojite dlanove, a noge raširite u širinu kukova i podignite se na prste. Telo odignite i ostanite u položaju u kojem su vam ravna leđa. Plank ili izdržaj najčešće se izvodi na laktovima i jača mišiće trupa, ramena i snagu celog tela. Vežbači moraju imati osećaj odgurivanja tela od poda, a ne kao da „vise“ u ramenima i rukama. Ruke držite ravno, uvucite stomak, a donji deo leđa učvrstite. Svaki dan povećavajte broj sekundi ili minuta koje ste proveli u ovom položaju.

(Alo!, foto: shutterstock)