Zdravlje

Pojedite šaku ove namirnice i produžite sebi život za 2 godine

Svega 30 grama orašastih plodova dnevno moglo bi da produži naš život za dve godine. Iza ove tvrdnje stoji istraživanje koje je otkrilo da ljudi koji redovno jedu orašaste plodove žive duže i smanjuju rizik od smrti izazvane rakom i bolestima srca.

Kada su žene u pitanju, konzumiranje svega dve šake ovih plodova nedeljno može da produži njihov život podjednako kao i džogiranje četiri sata nedeljno.

Istraživači sa Harvarda otkrili su da žene koje imaju visok rizik od bolesti srca mogu da prepolove opasnost konzumiranjem kašičice kikiriki putera jednom dnevno.

Uprkos tome što misle da će se od orašastih plodova ugojiti, istraživači su na osnovu 20 ranije sprovedenih studija koje su se bavile vezom između orašastih plodova i težine zaključili da to nije slučaj.

Osobe koje su svakodnevno jele šaku orašastih plodova dnevno su ili dobijale neznatan višak kilograma, nisu se uopšte ugojile ili su zapravo izgubile kilograme.

Primera radi, jedno istraživanje pratilo je učesnike koji su tri meseca svakoga dana jeli 120 pistaća, a rezultati su pokazali da se nisu ugojili ni gram.

Ipak, kako je moguće da 300.000 kalorija tek tako nestane? Jedna teorija tvrdi da mnoge ćelije orašastih plodova prolaze kroz naš gastrointestinalni trak nesvarene – što čini 10 odsto nestalih kalorija.

Činjenica da nas ovi plodovi čine brže sitijim od drugih namirnica pokriva 70 odsto preostalih kalorija, dok je poslednjih 20 rezultat ubrzavanja metabolizma – kada ih jedemo sagorevamo više sopstvenih masti.

(24 sata, foto: profimedia)