Ljubav & Seks

Pomaže u ljubavnoj vezi: Da li znate šta je „mirroring“?

Da li ste primetili da se većina srećnih parova često ponaša slično ili čak isto?

Čak i ako su njihove ličnosti drugačije, kada su zajedno te razlike se gube i postaju jedna posebna “jedinica”. Da li u tome leži tajna njihove uspešne veze? Ako jeste, zašto se to dešava i da li postoji poseban naziv za ovaj ‘fenomen’?

Da, oponašanje partnera se zove “mirroring” i ima veliki uticaj na veze između dvoje ljudi.

Šta je mirroring?

Jednostavno rečeno, mirroring ili ‘efekat kameleona’ je oponašanje govora tela ili tona glasa vašeg partnera. Recimo da vam vaš partner za večerom priča o događaju sa posla – on sedi naspram ili pored vas, pravi pokrete rukama i imitira glasove. Vi ćete ga ili slušati sa prekrštenim rukama ili se nagnuti napred ka njemu i kopirati gestikulaciju ruku i pričati sličnom visinom glasa.

Zašto bi trebalo to da radite?

Usvajanjem istog stava, gestikulacije i intonacije je način potkovan naukom na koji možete izgradi vezu sa nekom osobom. U stvari, možda ste se već jednom do sada susreli sa ovim na poslu – to je poznata tehnika za dobru prodaju. Ali kada je u pitanju veza, mirroring može da ojača vezu između dvoje ljudi tako što će partneru pomoći da se oseća povezano sa vama, kao i da ste mu podrška.

Kako možete isprobati ovu tehniku?

Sledeći put kada budete razgovarli sa vašim partnerom, pokušajte da lagano i skoro neprimetno imitirate njegov govor tela. Obratite pažnju na suptilnost koja je ovde jako važna – jer niko ne voli kada ga neko imitira. Prekrštanje nogu i blago naginjanje glavom? Zvuči kao dobar početak za “sinhronizaciju” sa partnerom.

(Ženski magazin)