Ljubav & Seks

Postoje tri faze ljubavi: Da li znate kojoj pripadate

Ljubav ima tri različite faze, koje pokreću određene hemikalije i tako osiguravaju opstanak naše vrste kroz stoljeća.

Faza broj 1: Požuda

Požuda se temelji na fizičkim atributima druge osobe. Primarna i telesna, ona proizlazi iz osnovnog nagona za parenje, a uzrokovana je aktivacijom estrogena i testosterona u telu. Faktori poput feromona i ličnih sklonosti, takođe igraju veliku ulogu u odabiru za kim žudimo, a nakon što ste našli takvu osobu, možete se premestiti na sledeću fazu.

Faza broj 2: Privlačnost

Privlačnost se javlja kada počnu da se javljaju i emocije za nekoga, za koga ste dosad osećali samo fizičku privlačnost. Kada ste u toj fazi, neuro-odašiljači rade prekovremeno: dopamin, koji vam daje tu pozitivnu uzbuđenost kada ste s partnerom, norepinefrin i adrenalin, zbog kojih vam srce doslovno lupa, kada ste u njegovoj blizini i serotonin, koji vas tera na to da o njemu mislite po ceo dan. U uspoređenju s požudom, privlačnost je povezana s romantikom i strašću i željom da učinite svog partnera srećnim. To je ujedno i faza u kojoj se često gubi sva racionalnost i zaboravlja na sve nedostatke, koje vaš partner ima.

Faza broj 3: Povezanost

Nakon što se sva ljubavna prašina slegla, počinjete da stvarate posebnu vezu s voljenom osobom i shvatate kako postajete sve zavisniji  jedno od drugog. Oksitocin, poznatiji i kao hormon maženja, podsriče osećaj privrženosti i često se oslobađa tokom orgazma, što objašnjava zašto se parovi osećaju povezanije nakon seksa. Još jedan hormon, vazopresin, jača vezu među vama i pojačava osećaj sigurnosti i prihvaćenosti.

(Cosmopolitan)