Ljubav & Seks

Postoji li idealna razlika u godinama između partnera?

Muškarac mora da bude stariji od žene. Ako pritom ima četiri godine više od nje, razlika je idealna. Sve ispod toga ne obećava sreću u zajedničkom životu. A opet, razlika od 15 godina prepreka je da se zavetuju pred bogom.

Tako je bar nekad bilo. Danas tu nema pravila, jer, objašnjava psihoterapeut dr Zoran Milivojević, individualni razvoj nije toliko povezan sa polnom ili rodnom ulogom.

– To znači da je moguće da u odnosu na starijeg partnera znatno mlađi bude na istom nivou emocionalne i socijalne zrelosti ili čak napredniji – kaže Milivojević.

Tvrdnja da dame ranije sazrevaju, pa je zbog toga prirodnije da budu sa starijim muškarcima, nije sasvim odbačena, ali ne pije vodu kao ranije. Devojčicama su i dalje interesantniji dečaci u višim razredima škole, dok na vršnjake mahom gledaju sa visine. Milivojević kaže da se takav stav vremenom ublažava, pošto od godine ispisane u krštenici postaju važnije neke druge stvari.

– U našem društvu su polne uloge odbačene kao nazadne, pa se traži osoba koja zadovoljava naše specifične, a ne starosne kriterijume. Daleko je više veza i brakova u kojima je muškarac mnogo stariji, ali primetan je i trend porasta odnosa u kojima je žena rođena pre partnera – navodi psihoterapeut.

Dok se, kako kaže, to nekada interpretiralo kao da mlađem treba „tata“ ili „mama“, a starijem „kćerka“ ili „sin“, danas smatramo da dvoje odraslih ima pravo da uredi lični odnos kako njima odgovara, pa ako nikog trećeg ne ugrožavaju, ne treba ih osuđivati. Istina je da oni o posledicama ni ne razmišljaju.

– Interesantno je da ovi parovi otpisuju važnost najverovatnije budućnosti kada će jedno od njih imati 70, što se danas smatra zvaničnim početkom starosti, a drugo možda 50. Umesto toga razmišljaju u stilu: „Neka traje koliko traje“ ili „Danas si živ, sutra mrtav“. Stariji partner često previđa da će za neko duže, ali dogledno vreme postati star, iako često pokazuje specifičnu ljubomoru usmerenu ka potencijalnim mlađim „konkurentima“ – objašnjava sagovornik.

Da to, ipak, nije nebitno, pokazalo je ispitivanje rađeno na Emori fakultetu u Atlanti, u kojem je učestovalo 3.000 ljudi. Prema rezultatima studije, petogodišnja razlika u godinama znači da imate 18 posto više šansi da se razvedete od vršnjačkog para. Ova stopa raste na 39 odsto, ako je između vas decenija, do šokantnih 95 posto ukoliko vas deli 20 godina.

21_620x0

Uprkos tome, mlada devojka i znatno stariji muškarac je česta pojava. A razloga za to je, ako se izuzmu priče o materijalnim interesima, mnogo, tvrdi Milivojević.

– Često od takvih dama čujem da su njihovi partneri džentlmeni, ostvareni, sigurni u sebe, materijalno obezbeđeni, prošli su školu ljubavnih neuspeha, tako da sada znaju da cene prave vrednosti. Uz takovog muškarca žena se oseća prihvaćeno, cenjeno, zaštićeno.

S druge strane, mnogim damama više prijaju mlađi tipovi, jer mogu da ih prate, energičniji su, zgodniji… Milivojević kaže da za takvu vrstu hemije nije presudna partnerova lepota, ali da šarm može da bude mamac. Kozeri su poznati kao veliki osvajači.

– Kada je neko šarmantan, onda veza sa njim nije dosadna, jer on ume da animira. A biti takav znači da si sebe prihvatio, pa umeš da se opustiš i budeš spontan. Dakle, ta spontanost je seksi. Mnoge žene upravo u zrelijim godinama sebe prihvate i postanu inspirativne drugima – tvrdi psihoterapeut.

A ako su partneri vršnjaci, osnovna prednost njihove veze je biološka, u smislu očekivanog života svakoga od njih, što je važno ukoliko imaju decu.

– Ali danas su brakovi postali vrlo nestabilni, tako da ni to više nije nikakva garancija. Glavni nedostatak ovih veza je što se u odnosu uspostavlja psihološko takmičenje „brata i sestre“, u kojem nijedno ne želi da da prednost onom drugom. Nastaje takmičenje. Kada postoji veća razlika, tada se između dvoje lakše uspostavlja odnos autoriteta i poštovanja – objašnjava psihoterapeut.

Njegov stav je da kada su partneri zaljubljeni ili su oboje u naponu snage, razlika u godinama se najmanje oseti.

(Novosti)