Ljubav & Seks

Predigra ili sam čin seksa: Jedna stvar je najbitnija za ženski orgazam!

I predigra i seks su važni, naravno, ali šta mislite, šta ima veći uticaj na to da hoće li žena da doživi orgazam ili ne? Nakon nebrojenih saveta o predigri, oralnom seksu, ručnoj stimulaciji, upoznavanju ženske anatomije i načina na koji „radi“ žensko telo, na kraju, ipak, ispada da seks koji uključije vaginalnu penetraciju malo šta može da zameni.

Predigra je odličan način da muškarac „izdrži“ duže, ali utiče li to zaista i na nivo zadovoljstva žene?

Foto: Shutterstock

Precenjena predigra

Iznenađujuće, rezultati nove ankete pokazuju da malo zagrevanja pre same akcije uopšte ne garantuje da će njen užitak biti veći. Studija objavljena u Žurnalu seksualne medicine ukazuje da je sam seks ipak važniji od predigre. U anketi na temu seksualnih navika, učestalosti orgazma i prosečnog trajanja odnosa učestvovalo je 2.300 žena.

Rezultati kažu da predigra u proseku traje petnaestak minuta, a sam čin seksa koji minut duže. Neočekivano, ispostavilo se činjenica hoće li žena da doživi orgazam ili ne više zavisi od trajanja odnosa koji uključuje penetraciju, nego od vremena posvećenog predigri.

Foto: Shutterstock

Što duži odnos…

Ako odnos traje do deset minuta, orgazam će (najčešće) da doživi svaka druga žena. Ali, ako odnos traje duže, recimo 11 do 20 minuta, procenat žena koje će da dožive vrhunac raste na 62 odsto, dok će tokom odnosa koji traje duže od 20 minuta 72 odsto žena da doživi orgazam „gotovo svaki put“.

Autori studije, profesor Stjuart Broudu sa univerziteta West of Scotland, i profesor Piter Vajs, s Karlovog univerziteta u Pragu, zaključili su da „uprkos pretpostavkama mnogih seksualnih terapeuta i edukatora, više pažnje treba posvetiti poboljšanju kvaliteta iproduženju trajanja same penetracije, a ne predigre“.

I to ne bi bilo loše, ako uzmete u obzir da, koliko god se mi „hvalili“ da nam u krevetu nema ravnih, prosečni seks traje tri do osam minuta.

(Stil, foto: shutterstock)