ŽIVOT

Prestani čekati da budeš spremna i počni živeti život kakav si zamislila

Ovo je za sanjare koji previše razmišljaju o svemu, za one koji puno planiraju i trebaju priručnik za sve korake kako nešto učiniti.

Poznajem takvu osobu: sebe.

Pre pet godina sam sama otišla u Portugal. Na papiru je moj plan bio bez mane. Imala sam mesto za život, posao, učila sam portugalski, isplanirala sam izlete i imala sam dovoljno novca.

Mislila sam da se trebam osećati spremnom. Mislila sam da bih bez tog plana bila potpuno izgubljena. Jednostavno ne bih mogla ići nespremna.

Ispada da sam se osećala izgubljeno bez obzira na sve. Sve moje planiranje nije bilo važno kad sam došla tamo. To planiranje je sprečavalo moj rast—smanjilo moju slobodu prema novim ljudima i iskustvima. Planiranje putovanja u stvarnom životu je potpuno drugačije nego kad to činiš pred ekranom računara.

Znaš li onaj osećaj u srcu – onaj zbog kojeg imaš leptiriće i kaže ti da stvarno nešto želi?

Nemoj ga utopiti morem informacija. Nemoj reći da trebaš neki super plan kako bi se to ostvarilo. Nemoj reći da ćeš ići po ono što želiš tek kad budeš imala neki oslonac. Ako čekaš oslonac, tvoji snovi se sve više udaljavaju od tebe.

Možda se nikada nećeš osećati spremno. Imaćeš neke stvari unapred isplanirane, ali nikad nećeš biti 100% spremna. Sve drugo ćeš rešavati usput.

Pripremi se dovoljno, ali i reskiraj dovoljno. Rizik će te naučiti puno više nego preterano razmišljanje.

Imaj plan. Fleksibilan plan. Da, istraži sve o vizama, zdravstvenom osiguranju, sigurnosti i stvarima koje trebaš spakovati. Ali ne trebaš kupiti pantalone za put.

Ako možeš čuti onaj glas koji kaže „napravi to!“, poslušaj ga. Veruj u sebe i veruj da znaš kuda ideš. Znaš puno o sebi i svom putovanju, ipak si ti ta koja putuješ sa sobom celi život. Napravi prvi korak i veruj da će sve biti super – veruj da ćeš naučiti. Veruj da ćeš i pasti i da ćeš napraviti puno grešaka, ali ćeš naučiti ne biti tako stroga prema sebi.

Veruj da je svaka poruka koju primiš od sebe tu s razlogom i da moraš čuti tu poruku.

Nisam spremna – to je samo izgovor da možemo ostati sediti sigurni iza svojih stolova, pojesti običan obrok i gledati slike života kakvog želimo. To je samo izgovor koji koristimo kako ne bi planirali put nego otišli na piće s prijateljima.

Biti spreman je mit. Čekati da budeš spremna je samo isprika zbog koje se ne moraš otvoriti prema svetu. Ne trebamo stvarati, ne trebamo reskirati, ne trebamo činiti ono što nas plaši. Možemo ostati u našem ugodnom svetu. Onome koji nam ne predstavlja izazove.

Nemoj se zadovoljiti time da čekaš biti spremna za nešto, jer možda nikad nećeš biti spremna. Nemoj trošiti svoje vreme i novac na nešto što su ti drugi rekli da možda želiš.

Ako možeš čuti svoje želje, dovoljno su glasne. Lično ćeš napredovati ako slušaš sebe, veruješ sebi, prihvaćaš izazove i prihvataš svet nepoznatog. Sve će ti to pomoći više od čekanja da budeš spremna.

(zenskikutak.rs)