Psihologija

PSIHOLOG SAVETUJE: Najvažnija istina koju morate da znate pre braka

Prvih nekoliko meseci veze, koliko god godinaili iksutva da imamo, svi gledamo na pratnera kroz ružičaste naočare. Koliko dugo traje ta faza opijenosti i omamljenosti? Naučnici su konačno pronašli odgovor.

Leptiriću u stomaku, slatke fanatazije i fasciniranost osobom u koju smo zaljubljeni ograničena je u proseku na godinu dana. Toliko je potrebno da nivoe hemikalija u mozgu povezanih s intenzivnim romantičnim osećajima padnu i vrate nas u realnost.

Psiholog Helen Fišer, stručnjak za veze, kaže da je smanjivanje intenziteta osećaja revolucijski uslovljeno, jer za čoveka nije zdravo i korisno da provodi tako mnogo vremena u stanju visoke anksioznosti i se fokusirati samo na jednu osobu.

Upravo zbog toga ta faza medenog meseca, kako je žargonski zovemo, istovremeno je i najopasnija, koliko je divna. Jer pod utiskom nerealnih emocija često donosimo ozbiljne odluke.

Zbog snažnih emocija na početku veze mnogi požure s ulaskom u brak, a neretko se kasnije i razočaraju. Stručnjaci za veze i brak zato preporučaju da sa sudbonosnim „da“ sačekamo dok faza medenog meseca ne prođe i ne dobijemo realniju sliku.

(zena.blic.rs)