Deca

RODITELJI, OPREZ: Obavezne lekcije o lošim stranama interneta

Internet je za današnje mališane stvarnost, koju sve manje doživljavaju kao virtuelnu. Oko 85 posto dece širom Evrope svakodnevno „surfuje“, a problem je što ti podaci govore o procentu onih koji su odavno osvojili i rizične elektronske stranice.

Istraživanje „Rizik i bezbednost na Internetu“, u organizaciji Evropske unije i jedne škole u Londonu, na uzorku od 1.000 mališana od Irske do Turske je pokazalo da je 12 odsto malih ispitanika imalo susret sa pornografijom, seksualnim porukama ili je ostavljalo lične podatke na sumnjivim stranicama. Čak 39 odsto se rizično ponašalo u komunikaciji sa nepoznatim ljudima, iako pritom nije dolazilo do živog susreta.
U Nemačkoj je samo osam odsto školaraca reklo da je bilo uznemireno zbog nečeg što su videli ili pronašli na internetu, što znači da ih sve manje sadržaja „tangira“. Bloger Markus Bekedal podseća da čak 99 odsto nemačke dece ima pristup netu. Istraživanje je pokazalo da 41 odsto roditelja uopšte nije znalo za neprijatna iskustva svojih potomaka, jer 48 odsto njih ima kompjuter u svojima sobama, a 40 odsto na mobilnom telefonu.
Zato stručnjaci predlažu da se sa obrazovanjem dece o dobrim i lošim stranama ove aktivnosti krene što pre, u školama i u roditeljskom domu, kako bi se predupredile negativne posledice.

(novosti)