Nega & Lepota

Šampon ne koristi 8 meseci, a kosa joj je glatka i sjajna: Evo u čemu je tajna! (FOTO)

Jedna od sledbenica „no poo“ pokreta (pokret „bez šampona“ – no sham-poo movement) je novinarka i majka dvoje dece Virdžinija Tapskot (27), iz Nju Saut Velsa.

Novinarka i blogerka se pre osam meseci odrekla šampona, regeneratora, farbe za kosu i šišanja i nema nameru da više ikad koristi sve te proizvode i usluge, piše na svom blogu Bush Bambinos.

Otkrila je zašto je prestala da koristi šampon za kosu i koje kućne tretmane koristi zahvaljujući kojima joj kosa izgleda čisto i zdravo.

„Glavni motivator mi je bila želja da živim više u skladu s prirodom. U principu sam htela da smanjim količinu sapuna koju koristim za razne delove tela, a s njima i količinu otpada koju šaljem niz odvod“, objasnila je Virdžinija.

„Pa, nije li malo čudno da za vreme kupanja treba da koristimo tri vrste sapuna?“, pita se.

Iako je očekivala neke promene na kosi i temenu, Virdžinija se iznenadila da za prvih šest meseci nije primetila nikakve velike promene.

„Iskreno, šamponiranje mi uopšte ne nedostaje, to je samo jedna stvar manje tokom dana koju moram da obavim“, dodala je Virdžinija.

Nakon šest meseci izbegavanja pranja kose šamponom i regeneratorom, otišla je da poseti sestru u drugoj državi, pa je primetila da je kosa počela da joj se masti. Umesto da posegne za najbližim šamponom za kosu, Virdžinija je napravila domaću pastu za kosu od sode bikarbone i vode kojom je isprala ulje s temena, ali je nakon toga napravila i masku od banane i sirovog jajeta kako bi održala ravnotežu prirodnih ulja na kosi.

Nakon toga, Virdžinija je i dalje nastavila bez veštačkih proizvoda, perući kosu samo mlakom vodom.

U blogu napominje da ljudi koji žele i dalje da koriste šampone za kosu, ali bi voleli da smanje količinu sapuna i preparata koje koriste, mogu da isprobaju preparate koji se ne pene previše i ne sadrže sulfate.

„No poo“ pokret (pokret bez šampona) se prvi put pojavio 2013. godine, a bazira se na teoriji da kosa može da se pere blažim preparatima, poput sode bikarbone i jabukovog sirćeta ili čak samo vodom i da će i dalje biti čista i lepa. Na ovaj način žene će se rešiti zavisnosti od mnogobrojnih preparata koje koriste kako bi kosu oprale, očistile, navlažile, osušile i ponovo navlažile.

Mnogobrojni dermatolozi i frizeri su veliki zagovornici umerenog korišćenja šampona i nadaju se da će ovaj pokret promeniti navike ljudi, piše na stranici No Poo Method.

(24sata.hr)