Zdravlje

Savet doktora: Jedite svakodnevno ove četiri namirnice

Postoji mnogo vrsta hrane koje podržavaju i aktiviraju prirodne telesne procese detoksikacije. Većinu njih regularno već upotrebljavamo u svojim obrocima, međutim – regularno nije isto što i svakodnevno.

Pogledajte uz pomoć kooje hrane možete da očistite organizam i to na sasvim prirodan način.

1.Hrana bogata sumporom
Hrana koja je bogata sumporom (kao što su beli i crni luk, krstonosno povrce – povrce iz familije kupusa,…) je poznata po svojoj podršci prema detoksikaciji jetre, koja čisti celo telo, a pogotovo krv. Takođe odbija napade na imuni sistem, što znači da spašava jetru od previše “posla”. Krstonosno povrće podpomaže zdravlju jetre, bubrega i stomaka. Pored toga je bogato vitaminima i vlaknima koji su važni za redovno pražnjenje organizma, što dovodi do čišćenja od toksina i karcenogena.

2. Japanska bela rotkva – Dajkon
U japanskoj medicini se veruje da dajkon rotkva ima dobar efekat na višak vlage u organizmu, što se u zapadnoj medicini prevodi kao gljivice, kandida i pojavu sluzi. Ova azijska rotkva sadrži veliku količinu aktivnih enzima koji pomažu pri varenju, kao i vitamin C, kalijum i ostale fitonutrijente koji se bore protiv zaraza i čiste krv, bubrege i jetru.

3. Tamno – zeleno lisnato povrće
Ovo verovatno i nije veliko iznenađenje, ali svi doktori preporučuju da se više tamno-zeleno lisnato povrće. Ovo povrće je najbolji izvor energije koji postoji, jer samo dobija energiju od najvećeg izvora – sunca. Pored toga što je bogato antioksidantima, mineralima, vitaminima, sadrže i hlorofil koji ubrzava digestivni trakt i jetru, što pomaže pri oslobađanju tela od toksina, metala, herbicida, pesticida i ostalih otrova. U svakodnevnu ishranu dodajte spanać, kelj, ječam , lucerku , blitvu i rukolu.

4. Limun
Doktori takođe preporučuju povećanje unosa limuna, jer oni alkalizuju i detoksikuju ceo organizam. TO znači da kada jednom unesete limun u organitam, citrus će početi da neutralizuje toksine i ubrzaće čitav digestivni proces, tako što će ubrzati rad jetre da bi proizvela što više nepotrbnih enzima. Kao prirodni izvor energije i veliki izvor antioksidanata, limun pomaže u građenju odbrane od toksina. Sadrži oko 51% vitamina C koji je potreban na dnevnoj bazi, tako da se preporučuje da svako jutro popijete limunovu vodu i na taj način poboljšate svoj organizam.

(ŽenskiMagazin)