Dekor

SAVET ZA VIŠE PROSTORA U VAŠEM DOMU: Klizna vrata za više prostora

Kompaktni stanovi, spakovani u svega četrdesetak kvadrata, svakodnevica su velikog broja porodica, kojima je u svakom trenutku potreban neki kvadrat više.

Dizajeneri enterijera predlažu klizna vrata kao idealno rešenje u malim stanovima, koja mogu poslužiti različitim namenama, između ostalog i kao pregradni zid između prostorija.

Dodavanjem kliznih vrata možete uštedeti prostor, ali i dobiti stilski arhitektonski detalj. Posle popularnih harmonika vrata, koje su osamdesetih godina proteklog veka bile neizostavne u dizajnu enterijera, poslednjih nekoliko godina klizna vrata najrazličitijih materijala sve više dobijaju na popularnosti.

Praktična i svrsishodna, klizna vrata su zanimljiv element prostora za stanovanje, od modernog potkrovlja do tradicionalnog doma. Kada se odlučite da je vreme da zamenite stara unutrašnja vrata u svom domu, a posebno ako niste ljubitelj šarki i rotirajućeg elementa kod ove vrste stolarije, imate razlog za to da više razmotrite mogućnost instaliranja modernih vrata.

Enterijer će dobiti na prostaranstvu, delovaće čisto, uređen, jednostavan i minimalistički. U malim stanovima klizna vrata mogu biti i idealna za pregrađivanje prostorija i njihovo spajanje, kada za to ima potrebe. Time istovremeno možete dobiti više odvojenih prostorija, ali i jednu veću kada se za njom ukaže potreba.

Idelan su izbor za zatvaranje velikih otvora u dnevnom boravku ili trpezariji prema terasi i dvorištu. Na taj način se štedi prostor jer nameštaj može da se postavi do samih vrata.

Klizna vrata sve češće zatvaraju plakare, sobe, ostave, prave pregrade u prostoru, ali i ograđuju unutrašnji prostor od spoljašnjeg. Zavisno od veličine otvora bira se broj krila, kombinacija fiksnih i kliznih delova, način otvaranja, odnosno pravac klizanja i slično.

Kod vrata sa više od dva krila obično se krajnja ne pomeraju dok se ona u sredini slažu uz njih. Ovakvo rešenje za zastakljivanje velikih površina ne remeti ni postavljanje zavesa.

MATERIJALI

KLIZNI sistemi se proizvode od PVC profila, od aluminijuma ili od drveta, a od vrste materijala zavisi i njihova konačna cena. Aluminijumski profili se završno plastificiraju, a bez obzira na materijal od koga su izrađeni. Profili mogu biti različitih boja, pa čak i da imitiraju dezen drveta. Ovakva klizna vrata se izrađuju po meri, pa će zadovoljiti svačije potrebe i uslove. Ona mogu da zatvore čitave terase, a ne samo prostorije.

(Novosti)