Psihologija

SAVETI: Evo kako da prepoznate laž

Ponekad se pitate da li partner zaista misli da ste toliko naivni da biste mu poverovali najneverovatnije „gluposti“. U emotivnoj vezi, oba pola podjednako su i lažovi i žrtve laži, mada se taj epitet obično „prišiva“ muškarcima.

Kriminalističari su davno utvrdili simptome prilikom izvrtanja istine, ali preduslov je da naučite da „slušate“ očima.

 

Kontakt očima – Lažovi izbegavaju da gledaju sagovornika u oši, prišaju zagledani u daljinu ili kruže pogledom, a kada im uhvatite pogled, brzo će ga skrenuti na drugu stranu.

 

Pauza u govoru – Pre nego što neko izgovori ozbiljnu laž, promisli o njoj bar nekoliko sekundi. Na taj način želi da se poslednji put uveri da li je neistina uverljiva i ujedno presliša sebe. Takođe, „dranska“ pauza i upitan pogled na kraju nekih rečenica obično je provera da li je voljena osoba „progutala“ laž.

 

Zamuckivanje – Kada osoba, koja u normalnim okolnostima govori tečno i samouvereno, zamuckuje i nesigurno govori, znak je da laže.

 

Treptanje, žmirkanje – Lažljivci nekada nekontrolisano trepću ili žmirkaju dok govore, kao da žele da tako odvrate pažnju sa svojih reči.

 

Nervozno smejanje i preterana ozbiljnost – Postoje dve vrsta lažova, oni koji laž nabubaju napamet i smrtno ozbiljni je ispričaju i oni koji nastoje da budu šarmantni i non stop se smeškaju.

 

Češkanje – Ako se osoba koja govori stalno češka po licu, nosu ili kosi, gotovo je sigurno da nešto nije u redu. Isto važi i za lupkanje prstima po stolu ili nervozno cupkanje nogama.

 

Previše reči – Ovo je mnogo lakše utvrditi kod muškaraca jer oni nisu pričalice kao žene. Lažljivci često koriste previše reči u nastoje da vas uvere, zato je najbolje da ih naglo prekinete razgovor i skrenete na drugu temu. To će ih zbuniti. Kasnije se vratite na prvobitnu priču i obratite pažnju da li je identična u svim pojedinostima.

 

Korišćenje reči „stvarno“ i „veruj mi“ ili zaklinjanje da govore istinu – Čim čujete ove reči, budite oprezni. Osobe koje govore istinu nisu snishodljive jer im je savest čista i čak se ljute ako im neverujete.

 

Promena u ponašanju – Nagla promena u ponašanju, pa makar i nabolje, znak je da nešto nije u redu. Kada partner laže, zbog griže savesti se ili mnogo bolje ponaša nego ranije ili počinje da beži od voljene osobe i izbegava svaki razgovor.

I na kraju upamtite, svi ljudi lažu više ili manje. Oni koji vam kažu da nikada ne lažu, slagali su vas baš tog trenutka.

 

(SREĆNA ŽENA)