Deca

Saveti iskusne mame: 7 pomagala pri uspavljivanju bebe

Poučena sopstvenim iskustvom, mama četvoro mališana, Moli Balint, preporučuje sedam stvari koji su joj bili od velike pomoći prilikom uspavljivanja dece…

Sećam se kao da je bilo juče… Sedim u dnevnoj sobi moje mame, „sveže“ udata, još uvek bez dece i gledam stariju sestru i njenog muža kako se pakuju i odlaze sa bebom čim smo završili večeru. Okrenula sam se prema svom mužu i šapnula mu: „Tek je pola 7h! Kada mi budemo imali decu, mi nećemo dozvoliti da nas beba tako remeti. I dalje ćemo imati naš život. Bebu ćemo naučiti da bude fleksibilna.“

Nekoliko godina kasnije, opet večeramo kod mame. Večera se završila, a ja počinjem da se pakujem. Vreme za spavanje „zove“. Interesantno, zar ne?

Nakon četiri bebe i posle mnogo isprobanih trikova, aparata, preparata i tehnika, izdvojila sam sedam mojih omiljenih pomagala za uspavljivanje bebe:

1. Bejbi alarm sa monitorom

Kada sam dobila prvo dete, veoma teško je bilo nabaviti ove aparate, a uz to su bili i veoma skupi, te ga nisam kupila. Ali, kada sam ga dobila, bila sam veoma srećna što ne moram više stalno da budem skoncentrisana kako bih čula svaki šum koji dopire iz sobe u kojoj spava beba. Mogla sam čak i da je vidim. Svaki roditelj zna da briga nikada ne prestaje, bez obzira koliko dece imate. Uvek ćete proveravati da li beba diše i da li joj se noga zaglavila između rešetkica na krevecu. Uz monitor sam mogla da radim po kući, da odem do kupatila ili da skuvam ručak, a da istovremeno gledam bebu kako spokojno spava.

2. Aparat koji proizvodi zvukove

Postoje čitave filozofije u vezi sa mašinama koje proizvode zvuk i bebinim spavanjem. Neki roditelji su protiv jer žele da nauče svoju bebu da zaspi uz bilo koji zvuk. Međutim, vaša beba će doći i do faze kada će joj biti mnoga zabavnije da se uz vašeg glasa igra, nego da spava. Muzika koja tiho svira u bebinoj sobi učinila je da ne doživim blagi stres svaki put kada zalaje pas na ulici ili da sudove slažem duplo duže, u strahu da slučajno tanjir ne lupi malo jače.

27 (1)

 3. Roletne

Želela sam da učinim sve da pomognem svojoj bebi da zaspi. I ne samo da zaspi, nego i da spava onoliko koliko joj je potrebno. Ako je to značilo rashlađenu, zamračenu sobu u kojoj je tiho, čak i za popodnevnu dremnku, tako je i bilo.

4. Spavćice za brzo presvlačenje

Ove fenomenalne spavaćice sam otkrila tek kada sam dobila poslednje dete. I mnogo sam ljuta na sebe zbog toga. Sa prva tri deteta, presvlačenje nakon noćnog hranjenja predstavljalo je čitavu proceduru, sa skidanjem, otkopčavanjem, presvlačenjem, pa ponovo zakopčavanjem, oblačenjem… Činilo mi se da ih skroz rasanim. Ali ove spavaćice omogućile su mi tiho i brzo presvlačenje i brzo vraćanje na spavanje.

5. Noćna lampa

Ključno kod noćnog buđenja i hranjenja je da se dete što manje rasani. Trudila sam se da hodam tiho, govorim tiho i da ih uzimam polako. A poslednje što sam želela je da im do očiju dođe svetlo! Tu mi „život spasila“ noćna lampa koja omogućava dovoljno svetla da vidite vaše dete dok ga presvlačite, a nije mnogo jako kako bi remetilo san bebe.

6. Zvezdana kornjača (Zvezdano nebo)

Kada su moje devojčice malo porasle pomalo su se plašile kada zatvorimo vrata od sobe, a one ostanu u mraku. I sva moja deca prošla su kroz „zvezdano nebo“ fazu. Pomagalo je da u sobi ne bude potpuni mrak, a misli im je usmeravalo ka plafonu obasutom zvezdama, uz koje su mogli da utonu u san maštajući.

7. Aplikacija za „belu buku“

Iako smo poštovali rutinu, nije se baš uvek događalo da budemo kod kuće kada je vreme za spavanje naše dece. U tim situacijama, ova aplikacija za telefon me je spasavala. I to mnogo puta.

Znam da je uspavljivanje bebe često najteži i najiscrpljujući deo roditeljstva. Zato je veoma važno da otkrijete šta može da vam pomogne kako bi imali malo vremena i za sebe.

(yumama)