Top forma

SEDAM ZLATNIH SAVETA koji će vaš struk dovesti do savršenstva

Linija stomaka je odraz našeg zdravlja, ali i ideal kome težimo. Vitak struk moći ćete da imate tako što usvojite ovih sedam pravila, a najvažnije je – da smanjite stres.

Proteini i satnica

U periodu od 15 do 16 časova jedite obrok bogat proteinima. Nutricionisti savetuju da to bude komad mesa ili ribe, jogurt, jaja. Ovakav u ovom zadatom trenutku pomaže ubrzavanju metabolizma i reguliše nivoa šećera u krvi što direktno utiče i na sagorevanje masnog tkiva na stomaku.

Alkohol- ne, hvala

Prema jednoj studiji alkohol za čak 36 odsto smanjuje sposobnost organizma da topi masno tkivo. Uostalom, svi znamo da postoji termin „pivski stomak“, i to ne za džabe.

Kardio vežbe su odličan saveznik

Bicikl, hodanje, džoging, plivanje- sve ove aktivnosti će vam pomoći da se oslobodite masnih naslaga na stomaku. Dovoljno je po pola sata svaki dan i za nekoliko nedelja uočićete prve rezultate.

Izbacite šećer

Smanjite maksimalno unos šećera. Slatkiši vam, generalno, goje, a posebno se to vidi na stomaku. Insulin raste sa unosom šećera i to stvara dodatne probleme za vaš struk. Takođe, hranu što bolje žvaćite- usitnjena je lakša za probavu, a tako smanjujete šanse za zadržavanje hrane u sistemu za varenje.

San je vaš „idealan“ partner

San je potreban i za odmor, ali i za lepotu. Ako ležee i budite se uvek u približno isto vreme i ao spavate između šest i sedam sati na pravom ste putu da imate i idealnu liniju. Naime, studije pokazuju da ljudi koji spavaju 6-7 sati, u odnosu na one koji spavaju u proseku pet sati i manje ili osam sati i više, imaju značajno manji udeo masnih naslaga na stomaku.

Voda menja sve

Nije u pitanju čaroban eliksir, ali voda zaista reguliše sve metaboličke probleme i procese u ljudskom organizmu. Kada povećate unos tečnosti, vode pre svega, imaćete duže tokom dana osećaj sitosti. Koža je hidrirana i smanjuje se osećaj gladi.

Izbegavajte sedenje

Ako je vaš posao „sedeći“ na svakih dvadeset minuta napravite pauzu. Prošetajte, skuvajte kafu, popnite se na drugi sprat… Neka pauze traje tek nekoliko minuta. Smanjićete i oticanje nogu, ali i vaš obim oko struka.

(superzena.b92.net)